Deloitte: In 2014 cresterea economica va fi mai lenta, de circa 2%

0
1058
crestere-rating

Cresterea economica a Romaniei va fi mai lenta in 2014 decat anul acesta, de circa 2%, fata de nivelul de 3% estimat pentru finele lui 2013, pe fondul unei contributii mai scazute a agriculturii si exporturilor, apreciaza Melania Hancila, manager Deloitte Consultanta.

„Dupa parerea mea, in 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%, mai ales ca agricultura va avea o contributie mai diminuata, ar putea fi chiar negativa, dar eu sunt optimista ca va avea o contributie moderata. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor, e greu de scazut ca dinamica de anul acesta se va repeta”, a declarat miercuri Hancila la un seminar despre lectiile invatate in cinci ani de criza organizat la BNR, informeaza Mediafax.

Ea a aratat ca stimularea consumului incercata de Guvern este foarte binevenita, insa prioritara trebuie sa fie stimularea investitiilor intrucat doar acestea pot aduce un plus cresterii economice potentiale si crearii locurilor de munca.

„In 2013 pentru prima data dupa inceperea crizei PIB la valoarea nominala va depasi pe cel aferent anului 2008. Parctic am putea spune ca am iesit din criza, iar cresterile cu care am inceput sa ne obisnuim vor reprezenta o stare normala in perioada urmatoare. Practic nu ne-am propus sa crestem cu mai mult si daca nu facem nimic constructiv in privinta stimularii cresterii economice nici nu vom vedea o crestere economica mai mare de 3% in anii in care avem o evolutie buna a agricuturii”, a spus Hancila.

in ceea ce priveste contul curent, ea a afirmat ca se asteapta la un deficit de cont curent de 1% din PIB pentru acest an, iar pentru anii urmatori anticipeaza chiar un surplus de 1-2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here