De la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal va creste plafonul de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate la 400 de euro

0
870

Un aspect important adus de noul Cod Fiscal este ridicarea plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurarile private de sanatate, de la 250 euro, la 400 euro pe an/persoana. Facilitatea fiscala a fost extinsa si pentru primele platite individual, nu doar pentru cele sustinute de catre angajator.
Astfel, deductibilitatile pentru asigurarile private de sanatate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat si angajator) de 800 de euro pe an/persoana.

Efectele pozitive ale dezvoltarii implicite a segmentului asigurarilor private de sanatate vor fi multiple: cheltuielile acoperite de polita de sanatate vor fi suportate de asigurator, degrevand astfel sistemul national de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, vor fi stimulate investitiile in sectorul de sanatate din Romania, contribuind la dezvoltarea calitativa a serviciilor si, totodata, la retentia in sistemul national a medicilor romani.

UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania, care militeaza de mai multi ani pentru cresterea plafonului de deductibilitate atat pentru asigurarile private de sanatate, cat si pentru cele de viata, a avut un dialog permanent cu autoritatile de resort in sustinerea obiectivelor propuse. O buna parte din discutiile si consultarile constructive purtate, in principal, cu Ministerul Finantelor Publice au avut la baza un studiu demarat de UNSAR. Acesta cuprinde o analiza si recomandari pentru dezvoltarea pietei precum si o proiectie a impactului bugetar ca urmare a aplicarii masurilor propuse.

Un rol extrem de important in largirea facilitatilor fiscale pentru asigurarile private de sanatate incluse in noul Cod Fiscal a avut-o si dialogul cu Ministerul Sanatatii, care a inteles beneficiile pe care le pot aduce asigurarile private de sanatate pentru sistemul sanitar romanesc si a sustinut masurile de stimulare fiscala.

Fireste, aceasta masura reprezinta un prim pas catre impulsionarea dezvoltarii pietei asigurarilor private de sanatate. insa, numai printr-o reasezare a sistemului sanitar, prin crearea cadrului legislativ specific asigurarilor private de sanatate si prin cresterea gradului de informare a cetatenilor se va realiza adevaratul potential al asigurarilor private de sanatate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here