De ce serviciile de securitatea muncii sunt primordiala in activitatea cotidiana a angajatilor?

0
1743

Traim intr-o societate in care regulile de sanatate si protectie a muncii nu sunt o prioritate pentru multi dintre angajatori, care fie isi iau oameni la negru, fie ii exploateaza pe un salariu foarte mic. Evident ca, in aceste conditii, preocuparea angajatorilor pentru respectarea minima a cerintelor de securitate si sanatate a muncii este foarte mica.

 

Anul trecut, cel mai rasunator caz a avut loc in Suceava, unde Inspectoratul Teritorial de Munca a facut un control, prin intermediul angajatilor, si au descoperit cele mai frecvente deficiente, printre care se numara: neincheierea, in scris, a contractelor de munca, netransmiterea acestora si a modificarilor survenite in registrul de evidenta al salariatilor, nerespectarea prevederilor privind orele suplimentare si a dispozitiilor legale privitoare la concediul de odihna, iar lista poate continua.

 

La inceputul revolutiei industriale, acum mai bine de un veac, singurul lucru important pentru angajatori era doar productivitatea, insa tocmai din cauza acesteia apectele legate de siguranta au fost omise si s-au produs mai multe accidente cu urmari nefericite.

 

Astazi, insa, pe langa productivitate, este foarte important ca angajatii sa se simta in siguranta, iar tocmai aceasta siguranta sa duca la cresterea productivitatii. Mai grav este ca nerespectarea sau neincheierea unui contract de prestari servicii securitatea muncii cauzeaza pierderi Uniunii Europene de peste 476 de miliarde de euro, respectiv  3,3% din PIB-ul Uniunii, date facute publice in cadrul Congresului mondial pentru securitate si sanatate in munca, desfasurat la Singapore intre 3-6 septembrie 2017.

 

Spre exemplu, compania Avalia ofera o gama variata de servicii pentru securitatea si protectia muncii, numarandu-se in portofoliul a peste 700 de companii si avand in supraveghere peste 5000 de angajati.

 

In primul rand, specialistii echipei propun cele mai bune masuri de protectie colectiva si individuala pentru factorii de risc identificati, asigura instruirea personalului, stabileste cele mai bune metode de lucru si implementeaza procedurile adecvate, realizate personalizat, in functie de tipul activitatii desfasurat in unitate.

 

De asemenea, echipa ofera instruirea personalului. In aceasta etapa, echipa Avalia va incepe cu elaborarea tematicii pentru toate fazele de instruire si stabilirea programului de predare pentru angajati. Ulterior, se va continua cu informarea si instruirea practica a acestora, iar la final se va face o verificare scrisa cu privire la cunostintele dobandite in timpul cursului.

 

Indiferent de complexitatea problemei legate de securitatea muncii, echipa noastra ofera si consultanta practica si asistenta de specialitate in timp util.

 

Iar ca sa ne asiguram ca totul decurge fara probleme, periodic ne asiguram de intocmirea rapoartelor si constatarea diferitelor deficiente (daca exista), urmand sa punem accent pe trasarea masurilor potrivite pentru remediere, urmate de actualizarea planului de avertizare, de protectie si prevenire.

 

 

De cealalta parte, serviciile de securitatea muncii includ:

  • Identificarea si semnalizarea pericolelor
  • Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale
  • Elaborarea de instructiuni proprii de securitate a muncii si situatii de urgenta
  • Intocmirea tematicilor de instruire
  • Instruirea, testarea si consemnarea fiselor individuale de instruire pentru toti salariatii beneficiarului
  • Instruirea conducatorilor locurilor de munca
  • Inspectii periodice
  • Intocmirea raportului de expertiza cu privire la starea securitatii si sanatatii muncii si situatiilor pentru toate locurile de munca care apartin beneficiarului etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here