Daniela Andreescu, fosta sefa a SGG, a contestat raportul ANI si a dat in judecata Guvernul

0
645
tribunalul-bucuresti-justitie

tribunalul-bucuresti-justitieFostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, a contestat la Curtea de Apel Bucuresti raportul prin care Agentia Nationala de Integritate (ANI) a declarat-o incompatibila si a dat in judecata si Guvernul, cerand totodata anularea deciziei prin care a fost revocata din functie.

Actiunea de anulare a deciziei prin care a fost indepartata din functia de sef al SGG si in care parat este Guvernul, prin premierul Emil Boc, a fost depusa in 13 ianuarie, avand primul termen de judecata in 7 martie.

Cea de a doua actiune, care are ca obiect „anulare act administrativ raport evaluare nr.2277/G/IIdin 16.01.2012 ANI”, a fost depusa la 25 ianuarie, primul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 23 martie.

Andreescu: Instanta sa clarifice daca am comis o eroare la SGG si daca am fost revocata corect
„Consider ca instanta este cea in masura sa clarifice daca am facut cumva o eroare la conducerea Secretariatului General al Guvernului si sa lamureasca daca modul de revocare a fost corect”, a spus Andreescu.

Fostul sef al SGG apreciaza ca revocarea din functie ar fi trebuit decisa doar in baza unei sentinte judecatoresti, emisa in urma anchetelor derulate de Agentia Nationala de Integritate.

Andreescu sustine totodata ca, in luna decembrie, a fost instiintata ca trebuie sa primeasca un act din partea ANI, cu confirmare de primire, document care a fost insa retras inainte sa il ridice, iar dupa o saptamana aceeasi institutie a anuntat ca exista suspiciunea de conflict de interese in cazul sau.

„Instanta trebuie sa lamureasca toate aceste probleme”, a conchis fostul sef SGG.

ANI a anuntat, in 16 ianuarie, ca fostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese, impunandu-se declansarea procedurilor de anulare a contractelor incheiate de fostul demnitar.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa de catre Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al Guvernului Romaniei in perioada 5 ianuarie 2009 – 25 noiembrie 2011.

Conform prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, „prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative”.

Daniela Nicoleta Andreescu, in calitate de secretar general al Guvernului, a aprobat Nota Regiei Autonome – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind atribuirea catre Asociatia Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spatiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L 111A, sector 3, Bucuresti, pe o perioada de un an.

De asemenea, Daniela Nicoleta Andreescu a aprobat, la data de 2 iunie 2010, extinderea termenului de atribuire a spatiului de 105,2 mp de la unul la cinci ani.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 16 noiembrie 2011, o ordonanta de urgenta prin care sunt puse in vanzare peste 700 de imobile aflate in administrarea RA-APPS. Pe lista acestor imobile, obtinuta de MEDIAFAX, se regasea si sediul firmei fiicei secretarului general al Guvernului, Irina Zisman, sediu care se afla pe strada Ion Campineanu nr.3A, precum si o cota indiviza, de 32,89 de metri patrati, situata la parter, la adresa la care se afla firma lui Aurel Teodorescu.

La acel moment, Pro TV a relatat ca unul din spatiile RA-APPS este inchiriat Clubului sportiv Delta Fishing, apartinand actualului sot al Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu. Atunci, Andreescu a sustinut ca doar fiica sa a luat un spatiu central de la RA-APPS.

Potrivit aceleiasi surse, Bogdan Teodorescu, fiul vitreg al Danielei Andreescu, a fost in 2009 consilierul ei personal la Secretariatul General al Guvernului, iar apoi director la sucursala care se ocupa chiar de administrarea fondului imobiliar.

Si fiica lui Andreescu din prima casatorie, Irina Zisman, a fost angajat candva la AVAS, tot o institutie coordonata de mama sa.

Replica Danielei Andreescu a fost aceea ca in acest caz nu este vorba despre un conflict de interese, intrucat, „potrivit Codului Familiei, sotul nu este ruda, iar copiii din alta casatorie ai sotului” nu ii sunt rude, ci „afini”.

In ceea ce priveste faptul ca intr-un spatiu RA-APPS inchiriat lui Aurel Teodoresca functioneaza un magazin cu articole de pescuit si vanatoare, Andreescu mentiona: „Este eronat, deoarece este vorba de un spatiu inchiriat unei asociatii, pe care ati mentionat-o, si in care acesta este membru”. Ulterior, s-a dovedit ca la aceeasi adresa se afla si sediul fimei lui Aurel Teodorescu.

Potrivit declaratiei de avere, Daniela Andreescu are un teren in Mogosoaia si inca unul in Bucuresti, dar si un apartament si o casa. Are bijuterii in valoare de 50.000 de lei. impreuna cu sotul detine trei masini dintre care doua marca BMW, un X3 si un X5, dar si o barca.

Aurel Teodorescu, sotul Danielei Andreescu, detine o casa si un teren in Bucuresti, 25.000 de lei in conturi si a obtinut in 2009 de la firma Daniro Events, la care actionar este Irina Zisman, un salariu de 27.000 de lei.

In 25 noiembrie 2011, premierul Emil Boc a convocat-o pe Daniela Andreescu la o discutie privind atribuirea spatiilor membrilor familiei sale, la scurt timp anuntand ca a demis-o pe aceasta.

In aceeasi zi, la solicitarea lui Andreescu, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a informat ca exista premise pentru incalcarea legislatiei privind conflictul de interese de catre seful SGG prin spatiul RA-APPS atribuit sotului acesteia. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here