Consumul de gaze a ajuns la un record istoric. Deocamdata nu se impune declansarea situatiei de urgenta

0
657
gaze-consum

gaze-consumConsumul de gaze naturale in Romania a atins un record istoric, situatie care a dus la majorarea importurilor de gaze, dar deocamdata nu se impune declansarea situatiei de urgenta, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie, intr-o conferinta de presa.

„Pentru Bucuresti, la fel ca pentru intreg sistemul national, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declansarea situatiei de urgenta. in urmatoarele zile vom vedea”, a afirmat Stafie.

Potrivit secretarului de stat, consumul de gaze a crescut cu 20% in ultimele zile, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi marti.

Stafie a adaugat ca importurile de gaz au crescut de la zi la zi, ajungand marti la 17,5 milioane metri cubi, iar pentru miercuri este estimata o valoare de 20 milioane metri cubi de gaz importat.

„in aceasta perioada sunt suficiente gaze, atat pentru populatie, cat si pentru industrie. Consumul unor companii a fost limitat in limita prevederilor contractuale, dar toata lumea are gaze”, a precizat Stafie.

El a afirmat ca au fost unele intreruperi accidentale in alimentarea cu gaze la unii consumatori, dar autoritatile fac tot posibilul sa tina situatia sub control.

Meteorologii au emis luni o avertizare cod portocaliu de ger , valabila pana vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, in general, intre – 27 si – 17 grade.

Romgaz si OMV Petrom, cei mai mari producatori de gaze din tara, au anuntat ca au suplimentat importurile de gaze, pentru a acoperi cererea in crestere determinata de temperaturile scazute.

Distribuitorul de gaze GDF SUEZ Energy Romania, din grupul franco-belgian GDF SUEZ, a comunicat marti ca in ultimele zile consumul zilnic al celor 1,3 milioane de clienti ai companiei a crescut cu aproximativ 30%, de la 17 milioane metri cubi la 22 milioane metri cubi de gaze.

Importurile de gaze destinate clientilor companiei au urcat in perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane metri cubi la 11 milioane metri cubi pe zi.

GDF SUEZ Energy Romania arata ca a depasit obligatiile de inmagazinare a gazelor naturale pentru iarna 2011-2012, de la nivelul stabilit de 8,46 TWh la 8,93 TWh.

Totodata, presiunea gazelor din conducte, in special a celor din Bucuresti, a scazut semnificativ marti, incepand cu orele 15.00, dar compania a luat toate masurile pentru alimentarea la parametri normali a consumatorilor din Capitala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here