Daniel Constantin: S-au pus bazele istorice ale schimburilor comerciale cu China pe zona produselor din carne de porc si bovine vii

0
908

Delegatia Chinei a plecat ieri catre Beijing, dupa ce a participat la Forumul Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est, care s-a desfasurat la Bucuresti. Peste 300 de oameni de afaceri chinezi au fost prezenti in Capitala Romaniei pentru a afla de la fata locului informatii privind oportunitatile oferite de tara noastra.

Printre acestea, proiectele din agricultura au suscitat un interes deosebit, mai ales in zootehnie. De altfel, dintre cele zece memorandumuri aprobate de Guvern, doua se refera la exporturi de bovine si – respectiv – de carne de porc, in China. Cu privire la cooperarea bilaterala, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ne-a declarat :

Am apreciat foarte mult faptul ca premierul chinez ne-a spus in mod direct, de la inceput, ca are interes pentru energie, infrastructura si agricultura. Eu detaliez componenta agricola si va spun ca acum s-au pus bazele istorice – pot spune asa, pentru ca nu am exportat pana acum – ale schimburilor comerciale pe zona produselor de carne de porc, de bovine, dar si ovine vii. Acestea sunt zonele care, astazi, se deschid catre piata chineza. Potentialul este urias, deja exista solicitari de bovine vii, in jur de 500.000 de capete. In egala masura, suntem solicitati si in zona de ovine, unde avem potential mai mare, pentru ca au crescut efectivele pana la aproape de 14 000.000 de capete, ceea ce poate crea un avantaj competitiv, in raport cu alti participanti pe piata chineza. Potential avem si pe zona de carne de porc, dar cred ca trebuie sa mai investim in fermele de reproductie si in fermele de crestere. Iar, faptul ca o firma chinezeasca a cumparat o companie multinationala care are ferme si in Romania, cred ca ne ajuta foarte mult in deblocarea acestui export. Sigur ca sunt si alte posibilitati pe care le analizam in momentul de fata, dar acestea sunt cele concrete. Au fost stabilite zilele acestea prin memorandumuri si sunt rodul unor activitati care dureaza de mai bine de un an de zile. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here