Daea: Romania si-a consacrat in acest an pozitia de lider european la culturile de floarea soarelui si porumb

0
2778

Romania si-a consacrat in acest an pozitia de lider european la culturile de floarea soarelui si porumb, ocupand primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene din agricultura si dezvoltare rurala, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la deschiderea targului Indagra 2018.

“Locul 1 in Uniunea Europeana privind atragerea fondurilor europene, cu absorbtie de 99,61% din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si de 43% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), unde fata de un program anual de 1,2 miliarde euro am absorbit 1,215 miliarde euro, si prima pozitie la floarea soarelui si porumb ne da dimensiunea posibilitatilor pe care le avem, alimentand increderea pentru viitor”, a spus ministrul Agriculturii Petre Daea.

Daea a mentionat principalele programe derulate de minister incepand cu sistemul de irigatii si cel antigrindina, laudand inca o data eforturile facute de fermieri pentru cresterea productiilor agricole.

“In ani climatici diferiti, fermierii romani au gasit calea succesului, folosind castigul cercetarii, al inovarii, al dotarii si al interpretarii corecte a tehnologiilor, adaptate la conditiile concrete in care-si desfasoara activitatea. (…) Desi a fost un an capricios, care, prin desfasurarea lui, a pus o serie intreaga de oprelisti in desfasurarea lucrarilor in camp, totusi rezultatele obtinute onoreaza efortul fermierilor, satisfacandu-le in mare parte dorinta de castig si progres. Prin insumarea rezultatelor obtinute de fermieri, Romania si-a consacrat in acest an pozitia de lider european la culturile de floarea soarelui si porumb, onorand astfel efortul continu de obtinere a randamentelor ridicate in 2017 si 2018”, a mai spus Daea.

Potrivit sursei citate, MADR a reusit sa puna in functiune sistemul de irigatii pentru 1,2 milioane hectare, asigurand apa gratuita pentru fermieri si punand la adapost 850.000 hectare prin construirea celor 60 de puncte de lansare antigrindina.

“Acestea au facut posibila protejarea plantatiilor viticole astfel incat intreaga productie realizata a fost adusa pe liniile de prelucrare, obtinand cea mai mare productie de struguri, de peste 1,27 milioane tone ce reprezinta un record de productie”, a subliniat Daea.

Zootehnia si comercializarea produselor agricole reprezinta in opinia ministrului doar doua domenii in care Romania mai are “inca multe de facut”.

“Insa in agricultura mai sunt multe de facut in domeniul zootehniei, al prelucrarii si comercializarii produselor, al echilibrarii balantelor de produse agroalimentare, a valorificarii pe deplin a resurselor, al organizarii fermierilor, al performantei in industria alimentara si nu numai. In dorinta de a realiza pe deplin a ceea ce merita Romania, s-au elaborat programe pentru sustinerea activitatii de reproductie in sectorul cresterii suinelor, pentru sustinerea activitatii de reproductie, incubatie sau de crestere in sectorul avicol si de incurajare a activitatilor din zona montana, fiind in stadiu avansat al dezbaterii, legile privind infrastructura de preluare, prelucrare si comercializare a produselor agricole. Sunt asteptari ale tuturor, dar si actiuni ale fiecaruia”, a adaugat seful MADR in speech-ul de deschidere.

 

De asemenea, consilierul presedintelui Romaniei, Cosmin Stefan Marinescu, a sustinut ca, prin astfel de targuri si expozitii, Romania devine un hub regional pentru sectorul agricol si piata de profil. Pe de alta parte, el a subliniat modul in care a fost gestionata de autoritati pesta porcina africana, boala care “ne-a gasit nepregatiti inca o data in fata celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia romaneasca in ultimii ani”.

“Cu totii ne dorim o crestere a performantelor, in agricultura, in zootehnie, in industria agricola. Fermierii si intreprinzatorii din sectorul agricol investesc continuu in cresterea competitivitatii (…) Tocmai de aceea asteapta o viziune responsabila din partea statului a problemelor sau a situatiilor de urgenta care tin de competenta autoritatilor nationale. In acest sens, era important pentru Romania sa se fi reusit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv si necontrolat. In ciuda precedentelor si avertismentelor, situatia ne-a gasit nepregatiti inca o data in fata celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia romaneasca in ultimii ani. Sper pentru viitor ca aceasta va fi o lectie invatata care va conduce la actiuni si decizii responsabile astfel incat pagubele sa fie evitate, iar resursele bugetare sa fie alocate nu pentru despagubiri ci pentru investitii”, a mentionat consilierul prezidential , care a citit mesajul presedintelui Romaniei.

Nu in ultimul rand, el a subliniat ca deficitul comercial al Romaniei cu produse agricole s-a adancit tot mai mult in ultimii ani, cea mai semnificativa influenta provenind din comertul cu carne si produse din carne, dar si din cel cu legume si fructe.

“In plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depasit exporturile pentru toate categoriile. Nu este suficient doar sa producem, adica sa avem recolte bune, este esential sa si cream, sa generam valoare adaugata ridicata. Asta inseamna sa avansam pe lantul procesarii pentru noi oportunitati de piata si exporturi mai valoroase. Doar asa putem inversa evolutia actuala bazata pe importuri mari de produse agricole. Avem nevoie in acest sens sa promovam in continuare, in mod inteligent, produsele traditionale atestate, care sa devina o carte de vizita autentica pentru potential agriculturii noastre”, a mai spus consilierul prezidential.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a precizat ca targul Indagra aduce anual noi recorduri, in 2018 suprafata de expunere fiind cu o jumatate de hectar mai mare decat in 2017.

“Inregistram mai multi expozanti si suprafete de expunere mai mari. Astfel, avem 740 de expozanti care ocupa 46.130 de metri patrati, avem jumatate de hectar mai mult ca anul trecut, adica 5000 de metri patrati suprafata de expozitie mai mult contractata fata de anul trecut. (…) Vrem sa ajungem la produse cu valoare adaugata mare, vrem sa pariem foarte mult pe procesare, vrem ca probabil in viitor Indagra Food sa depaseasca Indagra”, a declarat Mihai Daraban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here