Cutremure in Italia, cu magnitudinea peste 5. Cel putin 11 oameni au murit iar un roman a fost ranit

0
760
italia-cutremur

italia-cutremurCutremure cu magnitudinea peste 5 au fost resimtite marti in nord-estul Italiei, in Emilia-Romagna, regiune deja afectata in urma cu zece zile de un seism soldat cu sase morti si mii de sinistrati, a anuntat marti Institutul de geofizica si vulcanologie (INGV).

Cutremurul cu durata foarte mare si cu magnitudinea peste 5 resimtit marti la pranz in Emilia-Romagna, in nord-estul Italiei, a fost de fapt o serie de trei seisme a anuntat marti Institutul national de geofizica si vulcanologie (INGV).

INGV a precizat ulterior ca a fost o secventa de trei cutremure produse intre 10.56 GMT si 11.01 GMT (13.56-14.01 ora Romaniei). Primul cutremur a avut magnitudinea de 5,3 si hipocentrul la o adancime de 6,8 kilometri. Al doilea a avut magnitudinea de 5,1, iar ultimul a fost, de asemenea, peste 5, dar institutul nu a precizat magnitudinea exacta.

Un cetatean roman a fost ranit la un picior in cutremurul produs marti dimineata in zona de Nord a Italiei, fiindu-i deja acordate ingrijirile medicale necesare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al MAE, Ovidiu Dranga.

„in momentul de fata, urmare a investigatiilor facute de consulatul nostru de la Milano, exista un cetatean roman ranit in localitatea Mirandola. Numele lui este Popa Laurentiu Danile, in varsta de 44 de ani, care a suferit un accident usor la un picior, el primind deja ingrijirile medicale necesare”, a afirmat oficialul MAE.

El a aratat ca, din informatiile detinute pana in prezent de consulatele generale ale Romaniei de la Milano, Bologna si Trieste, acesta este singurul caz al unui roman victima a cutremurului de marti dimineata.

Pe de alta parte, oficialul MAE a aratat ca exista posibilitatea existentei unor cetateni romani sinistrati in urma seismului, iar in prezent in zonele afectate se afla deja echipe consulare trimise de misiunile Romaniei de la Bologna si Trieste care incearca identificarea unor astfel de cazuri si sa le acorde ajutorul necesar. O a treia echipa consulara de la Milano se va deplasa, de asemenea, in teren.

„Consulatele generale de la Bologna, Trieste si Milano sunt in permanenta legatura cu autoritatile italiene pentru a afla informatii despre cetatenii romani. Aceste detalii vor fi actualizate pe masura ce vom avea informatii suplimentare”, a mai spus Dranga.

Cel putin 11 persoane au murit marti dimineata intr-un cutremur puternic inregistrat in provincia Modena, cu o magnitudine de 5,8 grade potrivit primelor date ale Institutului national italian de Geofizica si Vulcanologie, relateaza postul RAI News24 in pagina electronica.

Doua dintre cele sase victime sunt din Mirandola, unde o persoana a murit prinsa sub daramaturile locuintei sale, iar alta sub daramaturile unui depozit industrial.

MAE informase, vineri, ca in taberele special amenajate de autoritatile italiene pentru sinistratii cutremurului produs in regiunea Emilia Romagna, saptamana trecuta, pe 20 mai, sunt cazati in jur de 50 de cetateni romani.

Nou cutremur cu magnitudinea peste 5

Potrivit datelor preliminare ale institutului, noul cutremur s-a produs la o adancime de doar un kilometru. Seismul de durata foarte mare a fost resimtit de jurnalistii televiziunilor de stiri si la protectia civila din Modena, unde birourile au fost evacuate, a declarat un purtator de cuvant.

Trei persoane au murit la San Felice del Panaro in urma prabusirii unei uzine, doua in localitatea apropiata Mirandola, una in Concordia si alta in Finale, a anuntat comandantul carabinierilor din Modena, Salvatore Iannizzotto. Potrivi lui, un preot a decedat dar nu se stie daca din cauze medicale sau din cauza prabusirii cladirii.

in orasul Mirandola mai multe biserici, intre care catedrala au fost grav avariate. in toata zona, noul cutremur a provocat prabusirea cladirilor deja afectate de seismul cu magnitudinea 6 din 20 mai.

Potrivit Institutului national de geofizica si vulcanologie, noul seism „cu magnitudinea de 5,8” s-a produs la ora 09.00 GMT (10.00 ora Rominiei), la o adancime cuprinsa intre cinci si zece kilometri.

Cutremurul a fost resimtit in toata zona central-nordica a Italiei, de la Bolzano, in apropiere de frontiera cu Austria, pana la Milano, a constatat un jurnalist al AFP, precum si in Toscana, unde mai multe birouri publice au fost evacuate ca masura de precautie.

In orasul Bologna, circulatia trenurilor a fost intrerupta catre Verona, Milano, cat si catre Mantova si Modena, au anuntat caile ferate italiene.

Autoritatile au decis sa efectueze evacuari pana in Val d-Aoste, la frontiera cu Franta si foarte multe persoane au iesit pe strazi. Momente de panica au fost inregistrate si in Venetia, unde o statuie a cazut, atingand usor o persoana, in apropiere de Piazzale Roma, piata garii feroviare.

Centralele pompierilor si protectiei civile a fost asaltate de apeluri si comunicatiile telefonice au fost perturbate in minutele de dupa cutremur.

De zece zile, Italia a inregistrat numeroase seisme sau replici ale seismului din 20 mai, al carui epicentrul a fost localizat in apropiere de Ferrara. in total 417 cutremure au fost inregistrate pana luni, dintre care trei cu magnitudinea peste 5, potrivit presei.

in Emilia-Romagna (regiunea in care se afla Modena si Ferrara), 7.000 de persoane sunt asistate de aproximativ 1.400 de membri ai echipelor de salvare si 89 de centre au fost instalate in scoli, terenuri de sport sau hoteluri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here