Curtea Constitutionala se pronunta in favoarea amanarii platii drepturilor salariale castigate de bugetari pentru 2016. Cum comentezi?

0
463
judecatorie-constitutie

judecatorie-constitutieCurtea Constitutionala (CC) a respins, luni, contestatia privind legea referitoare la amanarea, pana in 2016, a platii drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.Deputatii au adoptat, in 12 octombrie,

actul normativ care prelungeste pana in 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive.

Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a fost votat cu 143 de voturi „pentru”, 108 „impotriva” si 4 abtineri.PSD a contestat la Curtea Constitutionala legea de aprobare a OUG 71/2009, care prelungeste pana in 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive, actul normativ fiind aprobat miercuri de Camera Deputatilor, forul decizional.

Deputatii din Comisia de Buget-Finante au decis, in octombrie, sa prelungeasca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de catre bugetari de la 31 decembrie 2012 – cat era prevazut in OUG 71/2009 – la 31 decembrie 2016 si sa modifice si procentele anuale de returnare a sumelor respective.

„Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu”, potrivit raportului preliminar adoptat in unanimitate de Comisia de Buget-Finante.

Deputatii au adus aceasta modificare in conditiile in care OUG 71/2009 prevedea ca sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite astfel: in anul 2010 – 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 – 33%.

Agentia MEDIAFAX a prezentat, in luna aprilie, un document care releva ca Guvernul ia in calcul reducerea drastica a sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel incat sa isi poata onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.

Reducerea era argumentata prin faptul ca plata acestor drepturi salariale in cuantumul prevazut in prezent de lege nu ar mai face posibila respectarea angajamentului guvernamental fata de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise in 2010.

„Plata in anul 2012 a hotararilor judecatoresti in cuantumul prevazut de OU 71/2009 nu ar mai face posibila respectarea angajamentului Guvernului fata de partenerii sociali, respectiv recuperarea reducerilor salariale aprobate in cursul anului 2010. Avand in vedere impactul bugetar considerabil asupra cheltuielilor de personal al hotararilor judecatoresti, se propune o alta formula de plata esalonata a acestora, respectiv 5% in anul 2012, reprezentand 0,5 miliarde lei, astfel incat sa se poata acorda si majorari salariale in anul 2012 care sa permita recuperarea integrala a diminuarii salariilor din anul 2010”, se arata in document.

Suma totala aferenta titlurilor executorii obtinute de bugetari pana la 31 decembrie 2010 era indicata la aproximativ 7,5 miliarde lei, astfel ca anul viitor ar trebui platite titluri in suma de circa 3 miliarde lei, reprezentand 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflatia.

in 3 noiembrie, presedintele Basescu le-a cerut magistratilor sa indice si „sursa de finantare” atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila.

„Poate maine, poimaine veti stabili prin hotarari judecatoresti cine este presedintele Romaniei”, le-a spus presedintele Basescu participantilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.

El le-a atras atentia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor in stat.

„Justitia este absolut autonoma din punctul de vedere al optiunilor in luarea deciziilor. Este foarte bine asa, dar trebuie sa existe autocontrolul justitiei” , a adaugat seful statului.

Basescu a mentionat ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constitutionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, insa „instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca cu daune cat mai mici” perioada de criza economica.

Presedintele a aratat ca este „o veselie” in adoptarea acestor hotarari, procesele care vizeaza astfel de cauze „merg snur”, in timp ce alte procese intarzie cu anii.

El a amintit ca trebuie platiti noua miliarde de lei in urma acestor hotarari judecatoresti.

„Am o intrebare: cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia? (…) E o veselie totala. De unde scoate Guvernul noua miliarde de lei pentru a-si arata respectul fata de hotararile judecatoresti? Poate indicati si sursa de finantare. (…) E un lucru pe care vi-l cer pentru ca este constitutional. Hotararile judecatoresti au putere de lege, iar cine initiaza o lege care afecteaza bugetul trebuie sa spuna si sursa de finantare. Spuneti-ne care este sursa de finantare pentru hotararile pe care le dati! Unde este ratiunea acestui mod de a proceda?”, a adaugat presedintele Basescu.

seful statului a mai spus ca nu se intampla punerea statului in dificultate, ci nerespectarea hotararilor judecatoresti, pentru ca nu exista solutii de punere in aplicare a acestora.

„Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. Iar daca abordarea este de tipul «nu imi pasa de lege, de cum functioneaza statul», atunci degeaba vorbim de Legea micii reforme in Justitie” , a avertizat Traian Basescu. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here