Cum va fi afectata piata rezidentiala de reducerea salariilor bugetare

0
966
piata-reyidentiala

piata-reyidentialaMasura de reducere a salariilor din sectorul public este considerata mai buna fata de vechiul proiect, care includea majorarea TVA si a cotei unice, insa ar putea duce la cresterea numarului de apartamente executate silit, principalele victime fiind bugetarii cu rate prea mari, sustin jucatorii din piata imobiliara.

 

Mai multe apartamente executate silit

Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% va creste numarul apartamentelor executate silit de catre banci, intrucat multi dintre bugetarii care au credite ipotecare se vor gasi in imposibilitatea de a-si mai plati ratele, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

„Masura anuntata de presedintele Basescu va insemna o reducere puternica a cererii pentru locuinte in randul bugetarilor, care, odata ce vor avea salarii mai mici, se vor gandi cu greu la un credit ipotecar. De asemenea, va creste numarul apartamentelor executate silit, intrucat multi angajati nu vor mai avea cu ce sa isi plateasca ratele la banci”, a declarat Zilisteanu.

Opinia analistului imobiliar este impartasita si de Adrian Crivii,  presedintele companiei de evaluare Darian. Desi considera ca reducerea salariilor pentru bugetari este cea mai buna si probabil singura masura ce poate avea un efect pozitiv asupra economiei reale, implicit asupra industriei imobiliare, el nu exclude consecinte negative.

„Un efect negativ ar fi aparitia default-urilor provenite din zona personalului bugetar cu credite si, evident, scaderea consumului, deci o indepartare a momentului revenirii creditarii. Cred ca desi s-a evitat cresterea fiscalitatii, ea este inevitabila incepand cu anul viitor, insa probabil se asteapta ca masura sa fie luata in momentul in care un reviriment al economiei este iminent”, afirma presedintele Darian.

Radu Zilisteanu a declarat ca, in cel mult doua luni de la punerea in practica a scaderiii salariale pentru cei din sectorul public, numarul executarilor silite va incepe sa creasca. Astfel, intreaga piata rezidentiala va fi afectata, in principal cea a locuintelor vechi, in care se fac cele mai multe tranzactii. (Sursa: imopedia.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here