Cum să nu cheltuiești o avere de Sărbători

0
1932

 

 

Pregătirile pentru acest Crăciun au intrat în linie dreaptă și se fac ultimele retușuri la meniul de Sărbători. Cei mai lipsiți de inspirație încă mai caută, agitați, cadourile potrivite pentru cei dragi, iar gospodinele își finalizează lista de cumpărături. Cu siguranță și tu ți-ai făcut un plan cu ce urmează să faci în perioada următoare, dar parcă portofelul se subțiază din ce în ce mai mult, deși ai intrat deja și în fondul de economii? Nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că există cel puțin două soluții pentru fiecare problemă pe care o întâmpini. Mai jos vei găsi cu una mai mult de atât, ca să nu începi anul nou fără bani în buzunar și să te poți bucura de Sărbători cu de toate.

 

Nu cumpăra cadouri scumpe

 

Crăciunul este mai mult despre iubire, decât despre cadouri, dar bineînțeles că cei dragi merită o atenție de la Moșu’. Dacă vrei să le iei fiecăruia câte ceva, dar nu ai suficienți bani încât să le oferi cadouri scumpe, ai întotdeauna la îndemână magazinele mai ieftine, dar cu o grămadă de idei pentru daruri pe care le poți face. Optează pentru gesturi mărunte, dar pline de emoție. Un album foto cu câteva pagini de fotografii ar fi un cadou de care oricine s-ar bucura. Un ceas într-un design aparte, care să amintească de faptul că timpul trece, dar tot ce contează e clipa e iar o idee perfectă pentru un cadou cu bani puțini. La fel de ieftine sunt și obiectele personalizate, cum ar fi cănile sau tricourile, mai ales dacă persoana la care va ajunge cadoul are simțul umorului dezvoltat. Mai poți alege un obiect decorativ sau un ornament de Crăciun, pentru că, până la urmă, gestul și intenția contează, nu valoarea obiectelor dăruite.

 

Cumpără numai cât mănânci

 

Probabil ai observat deja febra care a cuprins supermarketurile și viteza cu care oamenii se grăbesc să își umple coșurile de cumpărături, în care, fără să vrei, ți-ai aruncat un ochi și te-ai mirat de cantitatea de produse înghesuite acolo. Dacă vrei să nu lași jumătate de salariu la casă, nu cumpăra decât alimente de care ai cu adevărat nevoie și pe care le vei consuma în totalitate. Gândește-te cât mănânci la o masă și înmulțește cu câte persoane ai invitate la prânzul de Crăciun ca să îți faci o idee despre cât ar trebui să cumperi. Termenul de garanție al mâncării expiră repede, ceea ce înseamnă că n-o să mai regăsești același gust după mai mult de 48 de ore, așa că fă o listă de cumpărături concretă și vei reuși să economisești mai mulți bani, în loc să îi arunci la coș.

 

Organizează o petrecere acasă, nu în oraș

 

Desigur, petrecerile într-un club sau un restaurant de Crăciun sau Revelion sunt binevenite, pentru că se crează o atmosferă frumoasă, fiind mai multă lume la un loc. Dar dacă stai prost pe partea financiară, ar fi bine să te reorientezi. Amintește-ți de acum câțiva ani, când mai toate petrecerile aveau loc acasă și lumea se simțea mai bine, totul era mai intim, iar cheltuielile mai mici. În loc să plătești sume exorbitante pe un meniu de Sărbători, mai bine îți aduni familia sau gașca de prieteni și faceți un party ca odinioară, ieftin și bun. Poți alege ce muzică să asculți, poți alege ordinea felurilor de mâncare și nici nu trebuie să stai toată noaptea pe tocuri sau în pantofi incomozi. Unde mai pui că la finalul petrecerii pui deoparte și banii pe care ar fi trebuit să îi dai la taxi?

Poți folosi ideile de mai sus, ca să ai Sărbători fericite la un buget redus.

Dacă, totuși, nu te descurci cu banii, poți apela oricând la un împrumut până la salariu, pe care să începi să îl achiți tocmai la anul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here