Cum sa alegi un furnizor de energie electrica

0
2780

Clientii casnici trebuie sa stie ca au dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica in termen de 21 de zile de la data solicitarii si ca furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licenta de furnizare de pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire.

Poate ca v-ati intrebat cum sa alegeti un furnizor de energie electrica inainte sau poate ca sunteti pur si simplu satul de compania care va ofera acum energie electrica si care nu va satisface pe deplin nevoile. Indiferent de scenariu, nu trebuie sa va multumiti cu putin.

Potrivit indicatiilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) trebuie sa fiti foarte atenti la valoarea totala a facturii promise si sa analizeze ofertele mai multor furnizori.

Iata cativa pasi pentru a alege cel mai bun furnizor de energie electrica.

 1. Fiti constient de consumul dvs.

Acest sfat este probabil cel mai subestimat, dar cel mai usor de urmat. Ar trebui sa cunoasteti termenii si conditiile furnizorului de energie electrica inainte de a selecta unul nou. Acest lucru poate parea evident, dar majoritatea oamenilor nu stiu continutul contractului lor si este posibil sa nu fie siguri de ceea ce au acceptat. Continuati si cititi acele hartii si e-mailuri pe care le-ati salvat pentru mai tarziu, deoarece contin informatii valoroase care va vor ajuta sa luati o decizie inteleapta cu privire la schimbarea companiilor de electricitate. Cateva intrebari pe care trebuie sa le puneti sunt:

 • La cat se ridica factura mea in fiecare luna?
 • Cata energie consum in fiecare luna?
 • Care este rata mea pe kilowatt pe ora (kWh)?
 • Rata este fixa ​​sau variabila?
 • Cat provine din surse regenerabile?
 • Cand expira contractul meu?
 • Exista o taxa de anulare?
 1. Efectuati o cercetare atenta a pietei

Dupa ce ati examinat termenii si conditiile contractului la energie electrica si ati decis ca sunteti gata sa schimbati furnizorul, este timpul sa explorati piata si sa aflati ce optiuni sunt disponibile.

Dar cum va dati seama ce furnizor vi se potriveste cel mai bine? Cand furnizorii ofera servicii similare, poate fi greu de spus care este mai potrivit. De aceea este important sa comparati furnizorii. Desi pretul este probabil principala dvs. preocupare, exista si alte servicii care trebuie luate in considerare daca doriti sa aveti o experienta pozitiva cu furnizorul de electricitate. Iata cateva puncte de comparatie pentru a analiza diferiti furnizori de energie electrica:

 • Care este calitatea in ceea ce priveste serviciul clienti?
 • Compania raspunde prompt la reclamatii?
 • Exista taxe pentru anularea sau schimbarea furnizorului?
 • Exista oferte pentru clienti noi?
 • Cata energie electrica provine din surse regenerabile?
 1. Serviciul clienti este esential

Vechea zicala „clientul are intotdeauna dreptate” se aplica si industriei energetice si nu trebuie sa uitati niciodata atunci cand schimbati furnizorul de electricitate. Este posibil ca la un moment dat sa va confruntati cu o problema si de aceea este esential sa verificati daca serviciul de interventii al furnizorului dvs. de energie electrica este unul impecabil. Ganditi-va cat este de important ca o pana de curent sa fie remediata rapid, pentru a nu va trezi in miezul iernii ca ramaneti fara apa calda sau caldura in locuinta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here