Cum să acorzi atenție depozitării unui acumulator auto?

0
1678

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vehicul-vintage-turism-calatorie-2303781/

Nu este ușor să evaluezi performanța unui acumulator auto înainte de a-l cumpăra. Cu toate acestea, există detalii la care trebuie să fii atent atunci când îl alegi pe cel potrivit.

Dacă mașina ta pornește, este datorită acumulatorului auto. Într-adevăr, rolul bateriei este de a stoca energia produsă de alternator, apoi de a o restabili la momentul potrivit pentru a furniza anumite lumini indicatoare (cele mai puțin lacome în curent și cele mai sensibile la vârfurile de tensiune), și mai ales pentru porni motorul. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie capabil să transmită curenți de intensitate ridicată într-un timp foarte scurt. Bateria este cu atât mai importantă cu cât nu mai pornește doar mașina și acționează ștergătoarele radio și parbriz; acum gestionează și ABS (frânare antiblocare), GPS (navigație prin satelit) și tot mai multe funcții.

Acordă atenție depozitării

Nu este ușor să îți faci o idee despre performanța unei baterii înainte de a o cumpăra. Verifica în special capacitatea (exprimată în amperi/oră) și curentul de pornire (în amperi). Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât va fi mai mult timp pentru a porni un motor reticent, în timp ce curentul de pornire reprezintă „forța” cu care motorul va fi pornit. De asemenea, reține că bateria este un produs care se uzează chiar și atunci când nu este utilizată.

Consecință: exemplarele din magazine nu sunt niciodată complet noi. Au fost transportate și au rămas în condiții mai mult sau mai puțin bune.

Într-adevăr, pentru a-și menține capacitatea și puterea, acumulatorii auto ar trebui, de preferință, depozitați departe de umiditate și mai ales căldură deoarece acest lucru accelerează procesele chimice. Așadar, stai departe de modelele cu aspect vechi, praf sau scurgeri.

În mod ideal, alege acumulatorii echipați cu un indicator de încărcare. Vei evita astfel achiziționarea unui produs prea vechi. Și, mai presus de toate, nu te lăsa tentat de operațiunile speciale organizate în parcările însorite! La momentul cumpărării, ia în considerare și greutatea bateriei: acestea sunt grele. Echipate cu un mâner, acestea vor fi mai ușor de transportat (dacă nu este cazul, o curea detașabilă îți va ușura munca).

Cum se stochează o baterie

Pentru ca bateriile să atingă durata maximă de viață în siguranță, acestea trebuie depozitate la o temperatură medie de 15°C.

Temperatura de depozitare pe termen scurt nu trebuie să depășească 25°C, altfel performanța sa va fi afectată.

  • Scoate bateria din vehicul
  • Depozitează bateria într-un loc răcoros și uscat.
  • Asigură-te că bateria este complet încărcată și reîncărc-o aproximativ la fiecare două luni.
  • Coroziunea terminalelor poate afecta performanța bateriei și poate prezenta un risc pentru siguranță.
  • În caz de coroziune, periează terminalele cu o soluție diluată pe bază de sodă de uz casnic și apă (bicarbonat de sodiu). Aplica grăsime anticorozivă înainte de a reconecta terminalele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here