Cum iti dai seama ca suferi de diabet?

0
1051

 

Multe din simptomele diabetului de tip 1 seamănă cu cele ale diabetului de tip 2. În ambele cazuri există prea multă glucoză în sânge şi insuficientă în celulele corpului dvs. În orice caz, celulele din corpul dvs nu primesc glucoza de care au nevoie, iar corpul dvs vă va transmite nişte semnale de alarmă.

Drumuri dese la toaletă

Urinarea devine mai frecventă atunci când există multă glucoză în sânge. Dacă insulina este ineficientă sau inexistentă, rinichii nu pot filtra glucoza înapoi în sânge. Devin suprasolicitaţi şi încearcă să obţină mai multă apă din sânge pentru a dilua glucoza. Astfel aveţi vezica mereu plină şi trebuie să urinaţi frecvent.

Sete care nu mai trece

Dacă nu vă mai ajunge apa şi beţi mai multă apă ca de obicei, acesta poate fi un semn al diabetului, mai ales dacă este asociat cu urinare frecventă. Dacă corpul dvs îşi ia apa din sânge pentru a dilua glucoza şi implicit urinaţi mai des, veţi fi deshidratat şi veţi simţi nevoia de a bea mai multă apă.

Pierdeţi în greutate fără să vreţi acest lucru

Acest simptom este mai des observat la diabetul de tip 1. La diabetul de tip 1, pancreasul încetează a mai produce insulină, posibil din cauza unui atac viral asupra celulelor pancreasului sau din cauza unui răspuns autoimun care face ca corpul să atace celulele producătoare de insulină. Corpul are nevoie de o sursă de energie pentru că nu mai are glucoză. În consecinţă consumă grăsime şi ţesut muscular pentru a căpăta energie. Diabetul de tipul 2 apare gradat, odată cu creşterea rezistenţei corpului la insulină, aşa că pierderea în greutate nu este aşa de evidentă.

Slăbiciune şi oboseală

Glucoza din mâncarea consumată ajunge în sânge unde insulina ar trebui să contribuie la tranziţia acesteia în celulele corpului. Celulele o folosesc pentru a produce energia de care avem nevoie pentru a trăi. Dacă insulina e inexistentă sau dacă celulele nu reacţionează la ea, atunci glucoza rămâne în sânge. Astfel celulele nu mai au energie, iar dvs vă simţiţi epuizat.

Furnicături sau amorţeală la mâini, picioare sau labele picioarelor

Acest simptom se numeşte neuropatie. Apare gradat, în timp, pe măsură ce nivelurile ridicate de glucoză din sânge deteriorează sistemul nervos, mai ales la extremităţi. Diabetul de tipul 2 se instalează gradat, şi este posibil nici să nu vă daţi seama că sunteţi bolnavi. Prin urmare, nivelul de glucoza din sânge poate să fi fost mare pe o perioadă mare de timp înainte ca un diagnostic să fi fost pus. Leziunile la nivelul nervilor pot apărea fără să vă daţi seama. Neuropatia se poate ameliora atunci când este ţinut sub control strict nivelul de glucoză din sânge.

Alte semne sau simptome

Vedere înceţoşată, piele uscată sau iritată, infecţii frecvente, tăieturi sau sângerări care se vindecă foarte greu, toate acestea sunt semne că ceva nu e în regulă. Din nou, când aceste semne sunt asociate cu diabet, sunt rezultatul unui nivel ridicat de glucoză în sânge. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, mergeţi la medic. Acesta vă va putea spune dacă aveţi de ce să vă faceţi griji în privinţa diabetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here