Cu cat s-au ieftinit apartamentele de la inceputul crizei?

0
1076
apartamente-seara

Apartamentele vechi din Oradea s-au ieftinit cel mai putin de la inceputul crizei, preturile inregistrand o scadere de doar 20% in ultimii patru ani, in timp ce in Bucuresti a avut loc cea mai mare reducere, de 57%, potrivit datelor firmei Darian.

Datele companiei de evaluare cuprind preturile de tranzactionare din 27 de orase si arata ca in ultimii patru ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 40%, cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an in perioada de inceput a crizei. in ultimul an scaderea a fost de doar 2,5%, 2012 fiind considerat si cel mai stabil an de la inceputul crizei imobiliare, anunta Mediafax.

in topul celor mai mari scaderi de preturi la apartamentele vechi se situeaza Bucurestiul, cu 57%, Pitesti – 53%, Baia Mare – 49%, Bistrita – 47%, Resita – 46% si Ploiesti – 45%.

La polul opus, orasele unde preturile au rezistat cel mai bine in ultimii patru ani sunt Oradea – 20%, Buzau – 27%, Deva – 28%, Miercurea Ciuc – 31% si Suceava – 32%.

Chiar daca Bucurestiul se plaseaza pe primul loc dupa scaderea preturilor, Capitala ramane inca cea mai scumpa piata, cu o medie de 961 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 959 eur/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 875 euro/mp.

Preturile pentru locuintele din Resita, de 452 euro/mp, sunt cele mai reduse din tara. Baia Mare (505 euro/mp), Alba Iulia (515 euro/mp) si Bistrita (516 euro/mp) sunt de asemenea printre cele mai reduse piete imobiliare.

in ultimul an, cele mai accentuate scaderi ale preturilor au fost inregistrate in Targoviste (5,9%), Ploiesti (5,8%) si Brasov (5,3%). in schimb, in Oradea preturile au crescut usor in 2012, cu 0,6%, fiind singurul oras din cele 27 analizate in care s-a consemnat un trend crescator.

Pe piata locuintelor noi, preturile au scazut mai putin, de la inceputul crizei scaderea fiind de aproximativ 35%, iar in ultimele 12 luni de 2%.

Capitala detine suprematia si pe acest segment, pretul mediu ajungand la aproximativ 1.141 euro/mp. in aceste conditii, Bucurestiul este singurul oras cu preturi de peste 1.000 euro/mp, desi sunt mai mici cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu 5,2% comparativ cu valorile afisate in urma cu 12 luni.

Cele mai mare scaderi ale preturilor pentru apartamentele noi in perioada 2008-2012 sunt inregistrate in Baia Mare (-51%) si Iasi (-45%).

si in acest caz, piata din Oradea a rezistat cel mai bine, cu o scadere de 22%, inregistrata si in Miercurea Ciuc.

Din punct de vedere al nivelului actual al preturilor, Cluj-Napoca urmeaza Bucurestiul, cu un pret mediu de 984 de euro/mp. Pe urmatoarele pozitii de situeaza Brasov cu 931 de euro/mp si Timisoara – 914 euro/mp.

Locuintele noi din Baia Mare (563 euro/mp), Satu Mare (574 euro/mp) si din Bistrita (581 de euro/mp) sunt cele mai ieftine din tara se acest segment.

Darian a analizat si evolutia preturilor terenurilor in cele 27 de orase, care releva scaderi de pana la 77%, in Iasi, de exemplu, in ultimii patru ani.

De asemenea, terenurile din Ramnicu Valcea, Constanta si Resita au consemnat printre cele mai drastice reduceri de pret, de 73-74%.

in Bucuresti, terenurile costa in medie cu 62% mai putin fata comparativ cu valorile din 2008. Terenurile din Miercurea Ciuc (-31%), Buzau (-43%) si Bistrita (-45%) s-au ieftinut cel mai putin.

Pentru 2013 reprezentantii firmei estimeaza ca preturile vor continua sa scada, avand in vedere conjunctura economica.

„Cum programul «Prima Casa» care a sustinut industria imobiliara in ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevad un nou proiect, «Noua Casa», s-ar putea sa asistam la o scadere mai accentuata a preturilor apartamentelor vechi si o mentinere sau chiar o crestere usoara a celor noi, in special a celor bine dimensionate si amplasate in zone cu infrastructura buna”, a declarat Adrian Crivii, presedintele Darian.

Pentru investitorii din industria imobiliara urmeaza in continuare momente de incertitudine, singura zona in care reprezentantii firmei asteapta o evolutie pozitiva fiind cea a terenurilor agricole, in special cele comasate, care vor putea cunoaste o evolutie ascendenta si in acest an, dar si in perspectiva imediata.

Darian are birouri in 20 de orase din tara, inregistrand in 2012 o cifra de afaceri de 13,7 milioane de lei, in crestere cu 8% fata de 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here