Croitoru: Cresterea economica va fi anul viitor in jurul a 0%. Exista unele riscuri, inclusiv politic

0
832
lucian_croitoru

lucian_croitoruCresterea economica a Romaniei va fi anul viitor in jurul a 0%, desi prognozele arata un nivel de 1,6-2%, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorui BNR, mentionand ca exista unele riscuri pe termen mediu care ar putea altera avansul PIB, inclusiv cel politic.

 

„Provocarea Romaniei este acum ca trebuie sa asigure sustenabilitatea fiscala, fara a altera cresterea economica. Este pregatita Romania sa faca fata acestei provocari? Eu cred ca este echipata bine. Riscurile pe termen scurt sunt in majoritate bine stapanite, pentru ca avem o relatie cu FMI si cu UE si acest lucru este asigurator pe termen scurt si de asemenea avem o datorie publica de 36% din PIB, ceea ce este din nou reasigurator. Aceste doua lucruri insa ar putea sa fie bune pe termen scurt, pentru ca pe termen mediu exista riscuri substantiale. Doua dintre ele sunt de natura pur economica si unul de natura politica”, a spus Croitoru, la Gala „Cele mai dinamice companii”, organizata de Ziarul Financiar si compania de private equity Enterprise Investors.

In opinia sa, exista riscul ca Romania sa derapeze fiscal in urmatoarea perioada pentru ca are doua mari probleme, una fiind legata de ajutoarele sociale, mari in raport cu posibilitatile economiei.

„Acesta este un risc semnificativ pentru Romania, sa nu poata ramana stabila fiscal si de aceasta stabilitate depinde cresterea economica. Al doilea element economic este acela ca in sectorul public ocuparea este destul de mare, chiar daca sunt unele locuri unde este deficienta de personal, per ansamblu sistemul ramane supraocupat. Chiar daca astazi rezolvam problema salariilor din sectorul public, peste ceva timp ea va reaparea daca nu ai rezolvat problema de supraocupare”, a adaugat Croitoru.

Riscul cel mare este insa, potrivit lui Croitoru, cel politic.

„Pentru Romania 2011 este un an-cheie. Romania trebuie sa duca la capat reformele pentru a dovedi investitorilor ca este piata pe care ei o cauta, cu randamente relativ inalte si cu stabilitate macroeconomica. si pentru asta este important sa incheiem un nou acord cu FMI pentru a capata aceasta incredere. Dar anii 2012-2013-2014 vor fi ani electorali, toate acestea slabesc disciplina fiscala”, a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca sunt semne pozitive care ar indica o revenire a economiei, industria prelucratoare avand o crestere in ultimele 12 luni.

„Cred ca industria prelucratoare isi va continua rolul de motor al dezvoltarii economiei, dar in celelalte sectoare lucrurile nu au aceleasi perspective. De aceea cred ca avansul economic se va relua incet, nu trebuie sa ne asteptam la o crestere riguroasa a economiei. Sunt foarte multi care se intrec in a face previziuni de crestere economica. Unii sunt trancanitori, asa cum spune guvernatorul BNR, altii o fac cu maxim profesionalism, dar in acest domeniu nu exista certitudini. Deocamdata, pentru 2011 avansul PIB este prognozat la 1,6%-2%, chiar si institutiile straine cred acest lucru. Pentru motivele pe care le-am spus, eu cred insa ca in 2011 cresterea economica va oscila in jurul lui 0%. Nu este o veste rea, este buna, nu va fi -2%, va fi in jurul lui 0%, care poate fi si pozitiva”, a mai mentionat Croitoru.

Oficialul BNR a aratat ca depinde foarte mult de ce se va intampla cu ajustarea in domeniul fiscal si de aceea trebuie evitate greselelile.

„Trebuie evitate foarte mult greselile. Am vazut ca din competitia politica rezulta imediat o competitie fiscala. Asa s-a intamplat de exemplu in 2004, partidele care intrau in anul electoral au inceput sa se angajeze intr-o competitie cine reduce mai mult impozitele pe venit. Acum aceasta competitie se reia si cred ca este un lucru destul de periculos pentru business, pentru ca in afara incertitudinilor pe care le produce privind impozitele, alterarea sistemului de impozite poate sa rezulte nu intr-o reducere a fiscalitatii, ci mai degraba intr-o crestere. Abtinerea de a face greseli este este esentiala. Iar acest risc va fi perpetuu in 2012-2013-2014”, apreciaza Croitoru.

El a concluzionat ca ramane optimist in ceea ce priveste evolutia economica din 2011, considerand totodata ca daca va fi o perioada incerta in urmatoarele luni, din acest punct de vedere, a doua jumatate a anului viitor va arata semne credibile de crestere economica.

Autoritatile romane, FMI si CE estimeaza ca pe ansamblul anului in curs PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creste cu 1,5%. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here