Criza din imobiliare, vazuta de cel mai discret investitor din domeniu

0
758
66271709_1-Imagini-ale-Anunturi-imobiliare-gratuite-in-Brasov

66271709_1-Imagini-ale-Anunturi-imobiliare-gratuite-in-BrasovAlexander Hergan, unul dintre cei mai discreti investitori imobiliari de pe piata locala, a fost implicat in ultimii ani in cele mai mari afaceri din industrie – vanzarea cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza pentru 85 mil. euro si a mall-ului Iris Shopping Center din Titan pentru 140 mil. euro. Acum incepe constructia celui mai mare mall

din Estul Europei si se pregateste sa vanda proiectul Iris Shopping Center din Pitesti.

Are peste 80 de firme in grupul Avrig 35, pe care il controleaza, si circa 100 de terenuri in toata tara. La 63 de ani, Hergan se mandreste ca a pus bazele a opt companii in Statele Unite ale Americii – in domenii precum IT&C, medical sau bancar, din care a vandut pana acum doua.

Odata ce piata imobiliara romanesca a inceput sa infloreasca a decis sa stea mai mult in Romania si sa controleze indeaproape afacerile Avrig 35. A inceput sa cumpere terenuri imediat dupa 1990 si acum a ajuns sa aiba un portofoliu impresionant. Sustine ca nu a invatat de la nimeni sa faca afaceri imobiliare, ci pur si simplu aplica principiile generale ale unei afaceri.

„Nu am cumparat terenuri ca speculatie, pentru a vinde dupa ceva timp mai scump. Pentru fiecare lot cumparat am in cap un proiect imobiliar. Ma implic personal in alegerea locatiilor, deoarece este un aspect important”, a declarat omul de afaceri.

2009 – cel mai prost an

Hergan nu s-a oprit din achizitia de terenuri, chiar si acum este intr-o tranzactie cu doua terenuri pe care le cumpara in parteneriat cu o alta firma, unul in Bucuresti si unul in afara, insa nu a vandut decat un singur lot si acela fortat de imprejurari.

„Am vandut un singur teren si asta pentru ca McDonald`s si-a schimbat politica de afaceri si trebuia sa cumpere terenul pe care avea magazinul din Titan. Nu m-am oprit din achizitii, decat anul trecut. 2009 a fost cel mai neproductiv an din cariera mea”, a mentionat Hergan.

Nu a anticipat criza, dar a observat ca e timpul sa vanda in momentul in care investitorii „se inghesuiau” la el in birou pentru achizitii. Recunoaste ca piata imobiliara a fost industria cea mai puternic lovita de criza, dar considera ca peste doi ani lucrurile se vor indrepta, motiv pentru care a inceput deja sa faca noi plasamente.

„E bine sa ai proiecte acum, cand oamenii nu au de munca. Costul constructiei a scazut cu 30-40%, plus ca acum pot oferi chirii mult mai bune fata de anii trecuti”, a subliniat acesta.

Piata rezidentiala mai are de scazut

Nu foloseste serviciile agentiilor imobiliare pentru ca prefera sa se intalneasca direct cu clientii, sa le puna pe masa toate locatiile pe care le are disponibile in portofoliu si sa incheie afacerea personal.

El considera ca segmentul rezidential a fost cel mai puternic lovit de criza, motiv pentru care a si renuntat pentru o perioada la proiectele din aceasta zona.

„Acum piata rezidentiala este mai mult decat saturata si va fi nevoie de mult timp pana vor fi absorbite proiectele construite si eu nu vreau sa fac specula. Nu am incredere in piata acum. Cred ca peste 5-10 ani apartamentele vechi se vor goli, pentru ca nimeni nu vrea sa locuiasca in ele. Piata rezidentiala nu a ajuns inca la fund”, sustine Hergan.

Tranzactii in pregatire

Alexander Hergan se pregateste de vanzarea unui alt proiect important si anume centrul comercial Iris Shopping Center din Pitesti in care a investit 50 mil. euro. Cumparatorul este fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a fost implicat anul trecut in cea mai mare tranzactie imobiliara, prin achizitia European Retail Park din Braila de la BelRom pentru 63 mil. euro si care are alocat un buget importat pentru achizitii imobiliare.

„Am observat un interes crescut din partea investitorilor. incep sa se uite din nou la Romania si sunt investitori seriosi”, afirma Hergan.

Acesta este in discutii cu un fond de investitii din afara Europei pentru finantarea proiectului Pallady Shopping Center ce il construieste alaturi de Cascade Group in Sectorul 3 din Bucuresti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here