Romania pregateste cel mai mare contract de reasigurare din regiune

0
710
locuinta_12626147971

locuinta_12626147971Inainte de a vinde polite obligatorii pentru locuinte, asiguratorii negociaza o reasigurare cu o acoperire de peste 40 de miliarde euro, la care trebuie platita o prima de peste 20 milioane de euro. Contractul de reasigurare pentru politele obligatorii de locuinte ar putea stabili un record in regiune. Reasigurarea pe piata internationala, obligatorie in conditiile unei acoperiri uriase

 impotriva riscurilor catastrofice, va fi intermediata de un consortiu format din trei brokeri internationali: AON Benfield, Willis si Guy Carpenter.

„Cred ca va fi cel mai mare contract de reasigurare din Europa Centrala si de Est sau unul dintre cele mai mari. Chiar si la o penetrare de 25%-30% (n.r. a asigurarii obligatorii, raportata la numarul de locuinte din tara) va fi unul dintre cele mai mari contracte din regiune”, afirma Karina Rosu, directorul general al brokerului de asigurari autohton AON.

Cei trei brokeri au inceput discutiile cu oficialii autohtoni inca din perioada in care legea care reglementeaza implementarea acestor asigurari era in stadiul de proiect. Din acest motiv, negocierea contractului de reasigurare ar mai putea dura 30-60 de zile, potrivit lui Rosu.

In cazul pur teoretic in care politele obligatorii ar fi cumparate pentru toate locuintele autohtone (grad de cuprindere in asigurare de 100%), valoarea primei de reasigurare s-ar situa intre 70 de milioane de euro si 150 de milioane de euro, sau de circa 100 de milioane de euro, cu acceptarea unei fransize de 5%, potrivit unor surse din piata. in cazul in care gradul de cuprindere al asigurarii obligatorii ar ajunge la 100%, suma asigurata prin acest contract ar ajunge la 148 de miliarde de euro.

Ultimele estimari indica insa un grad de acoperire de numai 25% in primul an de asigurare, ceea ce s-ar putea traduce intr-o prima de asigurare de peste 20 de milioane de euro, dar si o suma asigurata de circa 40 de miliarde de euro. Contractul de reasigurare va fi negociat de cei trei brokeri cu reprezentantii Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID).

Pretul reasigurarii pentru numai 25% din locuintele autohtone nu este direct proprotional cu o patrime din reasigurarea pentru intregul fond locativ autohton, ci mai mare, deoarece dispersia riscului nu mai este aceeasi. in partea de vest a tarii, riscul de cutremur este foarte mic, iar in orase, riscul ca inundatiile naturale sa provoace pagube este aproape inexistent. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here