Creste numarul de controale, inclusiv privind necomunicarea posturilor vacante

0
466

In contextul luptei impotriva muncii “nedeclarate”, Creste numarul de controale, inclusiv privind necomunicarea posturilor vacante. Neplafonarea contributiilor de sanatate incurajeaza munca nedeclarata

Bucuresti, 28 februarie- “Autoritatile și-au intensificat eforturile de a reduce munca <<nedeclarata>>, prin creșterea atat a numarului de controale directe ale Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cat și ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM): din pacate, multi agenti economici nu știu ca sunt obligati sa anunte la ANOFM locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. in contextul luptei impotriva muncii nedeclarate, autoritatile considera ca primul pas  este sa nu anunti ca ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior <<in conditii de munca nedeclarata>>, așa incat controalele care verifica acest aspect s-au intensificat in ultima vreme”, a aratat Mirela serban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit.
Conform legii, necomunicarea posturilor vacante catre agentia de șomaj se poate sanctiona cu amenda intre 3.000 și 5.000 de RON, cu posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia. incepand cu 1 ianuarie 2011, relatiile companiilor cu ITM se desfașoara pe cale electronica, “fapt absolut laudabil pentru diminuarea birocratiei”; in același timp, o serie de inspectori de profil iși pot eficientiza munca și pot sa intensifice controalele in special in cazurile de munca nedeclarata, pentru care Codul Muncii este de asemenea destul de aspru.
“Plafonarea contributiilor sociale la 5 caștiguri salariale medii brute (și care in opinia noastra este oricum foarte mare, respectiv 10.110 lei ) are un important efect pozitiv asupra firmelor, insa, in ceea ce privește stimularea <<naturala>> a muncii declarate- prin reducerea fiscalitatii aferente-, autoritatile s-au oprit <la jumatate de drum>>: neplafonarea in continuare a contributiilor de sanatate incurajeaza munca nedeclarata din cauza impovararii excesive; sunt contribuabili care pot deja <<sa revendice>> un spital, deoarece in timp au facut contributii imense la fondul de sanatate, de care nu au cum sa beneficieze, intrucat serviciile medicale și medicamentele sunt aceleași indiferent de suma achitata”, a precizat Mirela Serban.
In ceea ce privește legislatia muncii și procedurile de lucru aferente, “modificarile deja introduse sau propuse in sensul eliminarii documentelor pe suport de hartie și inlocuirii lor cu cele in format electronic sunt clar binevenite atat pentru companii, cat și pentru persoanele beneficiare. Ramane insa ca in timp intreaga logistica sa iși dovedeasca fiabilitatea și sa arate ca intr-adevar ne putem baza oricand pe acest sistem”, a aratat Mirela Serban.
Referitor la noile modificari propuse pentru Codul Muncii, expertii R&M Audit subliniaza ca, in general, conditiile aplicate angajatorilor devin ceva <<mai blande>>. “Important este sa existe un echilibru intre reglementșrile ce impun comportamnetul angajatorilor și, respectiv, facilitatile acordate angajatilor, astfel

Incat sa se diminueaza birocratia, sa fie stimulate angajarile legale și activitatea economica generala, fara a induce insa ușurinta realizarii unor inechitati fata de angajati”, a subliniat Mirela Serban.

***

Despre R&M Audit

Infiintata in anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider in solutii fiscale si contabile inteligente, care au la baza competenta in domeniul financiar, completata de o viziune avangardista asupra mediului de business.
R&M Audit ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.
Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaste particularitatile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism etc.
R&M Audit este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).  in anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 in topul CECCAR  dupa cifra de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here