Crescatorii de porci se vor reprofila pe legume?

0
1435

porcPretul purceilor a crescut foarte mult in prima parte a anului, insa din luna iunie, pretul a inceput din nou sa scada. Fluctuatiile acestea creeaza probleme in randul fermierilor care cresc porci grasi.

“Evolutia pretului la purcei in ultima perioada demonstreaza noua orientare a statelor membre  mari producatoare spre vanzare porc gras si reducerea vanzarilor de purcei. Este un semnal de alarma pentru statele membre care nu investesc in reproductie, genetica si cercetare in domeniu. Este si cazul Romaniei. Fermierii crescatori de porci grasi se descurca din ce in ce mai greu cu achizitiile de purcei. In perioada aprilie-mai 2017, preturile la purcei au explodat, depasind 80 euro/purcel de 25 kg. Din luna iunie, preturile au inceput sa coboare, iar oferta de purcei a fost redusa. Contractele de livrare nu se mai onoreaza, este un dezastru!”, explica Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania.

Nici previziunile europene pana la finalul anului nu sunt mai optimiste. Din contra, sustine Mary Pana, “se asteapta o scadere a pietei de piglet in jur de 46%, iar pretul de referinta se pare ca va atinge cotele perioadei septembrie-noiembrie 2015, de aproximativ 35-39 euro/cap purcel”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here