Corporatism romanesc

0
621

Corporatismul de sorginte romaneasca, teoretizat de Mihail Manoilescu (considerat o autoritate in materie de gandire economica), in lucrarea “Le siècle du corporatisme”, aparuta la Paris in anul 1934, a avut un impact international in randurile economistilor epocii si nu numai.

Ganditor, om politic, economist, profesor, industrias, sociolog si publicist, Manoilescu, nascut in 1891, a constituit o prezenta puternica pe scena intelectualitatii si a politicii romanesti din perioada interbelica, pana la moartea sa, in 1950. Cu toate acestea, despre doctrina sa economica si corporatista – s-a scris si continua sa se scrie prea putin. Autorul si-a castigat un loc de seama in istoria stiintelor economice romanesti si universale, atat prin teoria sa asupra schimbului international, cat, mai ales, prin teoria industrializarii. Valoarea si locul doctrinei sale economice ar fi fost, poate, recunoscuta intr-o alta maniera, daca ea nu ar fi servit, intr-o oarecare masura, la fundamentarea corporatismului integral si pur, si daca nu ar fi receptionat, mai mult sau mai putin, influenta negativa a acestuia.
Pentru o intelegere mai buna a celor afirmate de Mihail Manoilescu, iata ideea centrala din “Secolul corporatismului”: „A afirma ca secolul al douazecilea va fi secolul corporatismului, dupa cum secolul al nouasprezecelea a fost al liberalismului – constituie un atac bruscat impotriva parerilor unei mari parti din lumea ganditoare. Ne dam, deci, bine seama de rezistenta pe care o va intampina aceasta carte. Caci, cu tot mersul de neinlaturat al destinului, care mana spre transformarea in sens corporatist a tuturor institutiilor sociale si politice ale timpului nostru, opinia europeana, precum si opinia mondiala nu sunt deloc pregatite a primi aceasta transformare”.
HORATIU SERB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here