Coresi Business Park obtine certificatul BREEAM Very Good, prima recunoastere internationala a unei cladiri sustenabile din Brasov

0
688

Coresi Business Park, proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platforma industriala Tractorul din Brasov, Romania, a obtinut recent certificatul de sustenabilitate BREEAM Very Good pentru primele sale doua cladiri, devenind astfel prima dezvoltare verde din Brasov. BuildGreen, liderul pietei de consultanta in domeniul design-ului, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania, a coordonat procesul de certificare. Cele doua companii lucreaza acum impreuna pentru certificarea celei de-a doua faze din proiect.

Cladirile T39 si T42, parte din prima faza de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obtinut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru constructii noi si proiecte de renovare majora. in perioada 2012-2016, cladirile au trecut printr-un amplu proces de renovare, completat de livrarea a 14.000 mp de spatii moderne de birouri care in prezent sunt inchiriate in totalitate si gazduiesc chiriasi internationali precum IBM, Waters, Raiffeisen Bank, eValue, Siemens. Ascenta Management a oferit solutii personalizate de amenajare care sa asigure o partitionare flexibila si practica in spatii de birouri individuale, de grup sau deschise, obtinand o eficienta medie neta de 85% in ocuparea spatiului brut.

“Transformarea unei parti din fosta platforma industriala Tractorul Brasov in spatii moderne de birouri, de clasa A, ne-a permis sa pastram emblematicul Turn de birouri, proiectat de Octav Doicescu in 1920, si sa livram birouri neconventionale, contemporane cu elemente arhitecturale industrial, cum ar fi tavane inalte si ferestre de mansarda. in acelasi timp, reconversia a generat economii semnificative: 10.000 m3 de materiale de constructii, inclusiv beton si caramida, au fost economisite, prin pastrarea structurilor industriale existente si 50.000 m3 de materiale reziduale au fost reutilizate, precum betonul concasat rezultat in urma demolarii. De asemenea, chiriasii nostri se pot bucura de 20.000 mp de spatii verzi amenajate ce fac din Coresi Business Park un campus modern de afaceri.” Comenteaza Silviu Savin, Partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park.

Spatiile transformate in birouri de clasa A au o arhitectura contemporana cu inaltime de la podea la tavan neobstructionata, variind de la 3 m pana la 6 m in conversiile tip mansarda si beneficiaza de lumina naturala, podele supra-inaltata, solutii complete de HVAC si sisteme ventiloconvectoare cu patru tevi, echipamente tehnice de top, alimentare cu energie electrica sigura si nelimitata. Reducerea racirii si supraincalzirii cladirilor, contribuind astfel la scaderea consumului de energie, a reprezentat o prioritate in timpul procesului de renovare si s-a realizat prin optimizarea proportiilor fatadei si utilizarea unor materiale izolante moderne care asigura o performanta termica ridicata pe tot parcursul anului.

Procesul de evaluare si certificare a inceput in 2013 si a fost coordonat de BuildGreen. Compania a oferit servicii de consultanta si evaluare conform normelor BREEAM, consultanta in proiectare si achizitii sustenabile, precum definirea strategiei de sustenabilitate, modelare termica si energetica, evaluarea ciclului de viata a cladirii si a costurilor aferente, evaluare acustica si solutii pentru imbunatatirea luminii naturale.

BuildGreen si Ascenta Management lucreaza in prezent pentru certificarea BREEAM a celei de-a doua faze din Coresi Business Park, ce va cuprinde trei cladiri cu regim mic de inaltime. Prima cladire, denumita L1, este deja construita si urmeaza sa fie livrata in Q2 2016, in timp ce urmatoarele doua sunt in curs de dezvoltare.

“Suntem mandri sa contribuim la certificarea sustenabila a proiectului Coresi Business Park si, mai mult decat atat, suntem onorati de increderea pe care dezvoltatorul ne-a acordat-o in acest demers. Fiind primul proces de certificare incheiat cu succes din Brasov, certificarea Coresi Business Park ofera un exemplu pozitiv pietei locale si stabileste premisele pentru o abordare mai riguroasa a dezvoltarii sustenabile in orasele secundare. Principalele avantaje ale cladirilor T39 si T42 includ pozitionarea excelenta si dispunerea pe un singur nivel cu o suprafata generoasa, ceea ce conduce la cresterea eficientei spatiului si accesibilitate sporita”, sustine Razvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Coresi Business Park este un centru de afaceri de clasa A, dezvoltat pe fosta platforma industriala Tractorul din Brasov. Proiectul constituie una dintre cele mai ample initiative de regenerare urbana, ce transforma 12 hectare de vechi cladiri industriale intr-o zona de afaceri cu aspect contemporan. Prima faza a Coresi Business Park cuprinde aproximativ 25.000 mp de spatii de birouri neconventionale, cu elemente arhitecturale industriale. Cladirile restaurate si transformate ofera toate facilitatile de clasa A. Masterplanul Coresi Business Park cuprinde un mix echilibrat de conversii de spatii industriale in spatii de birouri de clasa A si cladiri noi, in urmatorii 10 ani suprafata totala a parcului urmand sa ajunga la 100.000 mp construiti (2015-2025). In completarea spatiilor de birouri existente, proiectul va cuprinde 10 cladiri moderne de birouri, noi, cu regim mic de inaltime (P+3E/4E).
BREEAM este una dintre metodologiile de prim rang folosite pentru evaluarea si certificarea cladirilor, lucrarilor de infrastructura si master-planurilor la nivel mondial. Metodologia acopera proiecte in diferite stadii de dezvoltare, cum ar fi Constructii Noi (New Construction), Renovari/Remodelari (Refurbishment) si Cladiri Existente (In-Use). La nivel global, exista peste 541,700 proprietati certificate BREEAM si aproximativ 2,238,300 cladiri au fost inregistrate pentru evaluare de la lansarea sistemului in 1990.

BREEAM inspira dezvoltatorii sa inoveze, sa exceleze si sa utilizeze in mod eficient resursele. Prin atentia sporita acordata durabilitatii si eficientei, cladirile care detin un certificat BREEAM sunt mai atractive pentru investitori si genereaza medii sustenabile si mai sanatoase pentru ocupantii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here