Conturile offshore ale superbogatilor lumii, egale cu PIB-urile SUA si Japonia la un loc

0
782
cash-dolars

cash-dolarsSuperbogatii lumii au exploatat lacunele din legislatia fiscala transfrontaliera pentru a ascunde in conturi offshore 21.000 miliarde de dolari, echivalentul PIB-urilor SUA si Japoniei puse la un loc, potrivit unui studiu comandat de organizatia Tax Justice Network.

Fostul economist sef al firmei de consultanta McKinsey James Henry, expert in paradisuri fiscale, a inclus estimari detaliate referitoare la marimea economiei offshore intr-un nou raport, „The Price of Offshore Revisited”, realizat exclusiv pentru The Observer.

in raport se arata ca cel putin 13.000 de miliarde de lire sterline (21.000 de miliarde de dolari) au migrat catre tari cu jurisdictii protectoare, precum Elvetia si Cayman Islands, cu ajutorul bancilor de investitii private, relateaza The Guardian.

Cele mai mari 10 banci de investitii private, intre care UBS si Credit Suisse in Elvetia si Goldman Sachs din SUA, au administrat in 2010 peste 4.000 de miliarde de lire sterline (6.250 miliarde dolari), in crestere de la 1.500 de miliarde de lire sterline (2.343 miliarde dolari) in urma cu cinci ani.

Analiza, care foloseste date ale Bancii pentru Reglemente Internationale si ale FMI, sugereaza ca pentru multe state aflate in dezvoltare valoarea cumulata a capitalului care a iesit din economiile lor dupa anii ’70 ar fi mai mult decat suficienta pentru a-si plati datoriile catre restul lumii.

Averile au migrat in conturi bancare offshore in special din tari bogate in petrol, in loc sa fie investite local. De la inceputul anilor 1990, din Rusia au iesit aproape 500 de miliarde de lire sterline (781 miliarde dolari), daca se adauga si castigurile aduse de investitiile ascunse. Din Arabia Saudita au iesit fonduri de 197 miliarde de lire (307 miliarde dolari), iar din Nigeria 196 miliarde de lire (306 miliarde dolari).

Liderii G20 s-au angajat in repetate randuri sa inchida paradisurile fiscale, dupa criza din 2008, cand politica secretului bancar a fost considerata un factor de amplificare a instabilitatii. Multe state inca refuza sa ofere informatii legate de conturile clientilor straini ai bancilor, catre autoritatile fiscale din tarile de origine ale acestora. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here