Continua ofensiva oraselor din tara pe piata birourilor: in 2014 s-au inchiriat cu 60% mai multe spatii decat in 2013

0
772

In 2014, piata birourilor din afara Capitalei a cunoscut al treilea an consecutiv de crestere importanta. in orasele din tara, principalele tranzactii au cumulat anul trecut un volum de 37.377 mp inchiriati, cu 60% mai mult decat in anul 2013 si de peste 7 ori mai mult decat in 2012.

Principalele trei orase de interes au fost Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, ce detin si printre cele mai ridicate stocuri de spatii de birou de clasa A si B din afara Bucurestiului.

„ESOP a consiliat tranzactionarea unei suprafete totale de aproximativ 4.000 mp, ce a fost contractata la inceputul acestui an, reprezentand aproximativ 10% din volumul tranzactionat in 2014. De asemenea, am observat ca dupa primul val al dezvoltarii oraselor mari din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, urmeaza al doilea val de centre universitare, in cadrul ESOP deruland in prezent analize si negocieri de inchiriere spatii de birouri in orase precum Craiova, Targoviste si Targu-Mures”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

In comparatie cu anul 2013, cand majoritatea tranzactiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 si inceputul lui 2015 a consemnat relocari sau preinchirieri pentru companii din mai multe industrii: energie, automotive, industrie, IT&C.
Astfel, putem constata diversificarea companiilor ce isi muta zona de interes din Capitala catre principalele orase, pe fondul dezvoltarii de proiecte de calitate si al ofertei superioare de forta de munca.
TOP ORASE IN CEEA CE PRIVESTE TRANZACTIILE DE BIROURI

In ceea ce priveste topul oraselor la nivelul intregii tari, orase alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, in 2014, pe primul loc se afla Bucurestiul, pe locul doi Cluj-Napoca, pe locul trei – Timisoara, pe locul patru – Iasi si pe locul cinci orasul Ploiesti.

Printre marii chiriasi care au ales alte orase decat Capitala se numara Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa si Genpact –care au ales orasul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture si Continental –care au preferat Timisoara, OSF si GFK ce au mers la Iasi si Webhelp ce s-a indreptat spre Ploiesti.

„In contextul in care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii in orasele din tara il constituie nevoia companiilor de a accesa forta de munca competitiva si calificata, credem ca se contureaza o oportunitate – si prioritate totodata – pentru autoritatile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces si a mijloacelor de transport public intre orasele mari pe de o parte si localitatile din suburbii sau micile orase din proximitate, pe de alta parte, pentru a asigura un flux constant de forta de munca, pe termen mediu si lung si conservarea in timp a atractivitatii respectivei regiuni in fata angajatorilor”, considera Alexandru Petrescu, managerul ESOP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here