Constructiile si serviciile au determinat cresterea economica din primul semestru

0
669
constructii, servicii, crestere, economica

constructii, servicii, crestere, economicaINS a confirmat estimarile „semnal” privind cresterea economica, de 0,5% in al doilea trimestru fata de primele trei luni si 0,8% la semestru, astfel ca PIB a ajuns la jumatatea anului la 248,592 miliarde lei, sustinut de cresterile din constructii si activitati profesionale si de servicii.

„Cresterea (de 0,8%, n.r.) a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+3,2%), constructii (+3,1%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,7%) si informatii si comunicatii (+1,7%)”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,1 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 139,124 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,2% fata de trimestrul II 2011.

Ramura „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (6,1%), urmata de constructii (5,2%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (3,8%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (1,9%), tranzactii imobiliare (1,3%) si industrie (0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), intermedieri financiare si asigurari (0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,2%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 1%.

Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150,266 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,5% fata de trimestrul I 2012.

Datele anuntate joi de INS reprezinta varianta provizorie a indicatorilor, care confirma estimarile „semnal” anuntate la 14 august.

Cresterea din aprilie-iunie vine dupa doua trimestre consecutive de scadere, iar pentru ca economia sa iasa din recesiune tehnica este nevoie de o evolutie pozitiva si pentru iulie-septembrie.

Prin rectificarea bugetara din august, PIB a fost stabilit in termeni nominali la 607 miliarde lei, dupa majorarea ratei inflatiei de la 3% la 3,5%, a cresterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/ euro si a revizuirii PIB din anii 2010 si 2011.

La mijlocul lunii august, seful misiunii FMI in Romania a anuntat ca institutia financiara a revizuit semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozeaza un avans al PIB de 1,2% in acest an, in scadere de la 1,5%, proiectia initiala.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here