Constructia termocentralei OMV Petrom,finantata de BERD, este in grafic Banca este angajata in sustinerea investitiilor in industrie in Romania

0
545

Prima centrala privata de producere a energiei electrice din Romania, realizata cu ajutorul finantarii BERD, este in constructie, gata sa inceapa productia inainte de sfarsitul anului 2011, contribuind semnificativ la cerintele energetice ale tarii.

Noua centrala electrica ultramoderna OMV Petrom este echipata cu o turbina cu gaz cu ciclu combinat de 860 MW si va fi construita la Brazi, la nord de Bucuresti. La finalizare, va furniza circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania. Folosind tehnologie de ultima ora, aceasta facilitate va asigura un process de generare a energiei electrice eficient si fiabil, cu impact scazut asupra mediului. BERD cofinanteaza constructia centralei electrice cu un imprumut de 200 milioane euro, acordat in mai 2009, impreuna cu Banca Europeana de Investitii, care a oferit o facilitate similara de 200 milioane euro.
Centrala a fost vizitata luni de catre o delegatie a Consiliului Director BERD, care se afla in Romania pentru a se pune la curent cu prioritatile de investitie ale tarii. Mai mult, BERD sustine Petrom pentru a introduce standarde crescute in industrie in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta si pentru a creste siguranta energetica. Finantarea BERD va sustine o serie de proiecte care includ decontaminarea, inlocuirea conductelor vechi, masuri de sanatate si siguranta, precum si masuri de crestere a eficientei energetice. In martie 2009, BERD a oferit un imprumut sindicalizat de 300 milioane euro, pentru a asigura continuitatea in implementarea imbunatatirilor de mediu la OMV Petrom, in ciuda disponibilitatii limitate de finantari de la bancile comerciale.
“Suntem incantati sa vedem progresul facut in implementarea acestor proiecte de o importanta majora pentru Romania. BERD ramane implicata in sustinerea modernizarii sectorului energetic in Romania si a imbunatatirilor de mediu in industrie”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here