Constantin: Culturile de porumb, floarea soarelui si soia sunt cele mai afectate de seceta

0
685
seceta

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, la sedinta Comisiei pentru agricultura de la Camera Deputatilor, ca pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, precizand ca si cei din zootehnie au fost afectati, anunta Mediafax.

Potrivit lui Constantin, o evaluare a pagubelor cauzate de seceta va fi cunoscuta in luna septembrie.

„Seceta a lovit in special cultura de primavara, dupa doi ani in care agricultura a ajutat la cresterea economica a Romaniei. Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui si soia. Aceste precipitatii care au venit nu mai ajuta campania de primavara, dar vor ajuta campania de toamna. Nu stiu care e valoarea despagubirilor. O vom afla in luna septembrie. Sunt afectati si cei din zootehnie. Vom face si acolo o analiza in perioada urmatoare. Fiind furaje mai putine, sunt mai scumpe in acest an si sunt afectati. in luna septembrie vom definitiva situatia la nivel national, apoi ii vom notifica pe cei de la Comisia Europeana. Cu siguranta cei care au suferit pierderi vor primi despagubiri”, a spus Constantin.

Pe de alta parte, el a precizat ca dupa adoptarea Codului Fiscal va initia o ordonanta de urgenta prin care va fi schimbata legea cooperativelor, astfel incat sa se creeze facilitati pentru cooperativele agricole.

„Imediat ce se adopta Codul Fiscal, vom veni cu o ordonanta de urgenta prin care schimbam legea cooperativelor din Romania ca sa cream facilitati fiscale pentru cooperative. Persoanele fizice care astazi platesc impozit pe norma de venit, vor fi scutite daca intra in cooperative si in felul acesta toti fermierii mici vor produce si vom avea preturi mai mici. Apoi, sa aiba o scutire a impozitului pe profit de 20% pentru cinci ani de zile, microintreprinderile sa aiba aceleasi facilitati. Sunt si alte lucruri pe care le voi prezenta in nota de dupa sedinta de Guvern”, a adaugat Constantin.

Ministrul a anuntat, saptamana trecuta, ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, potrivit lui Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here