Consiliul Judetean Cluj a primit vizita delegatie Ministerul Economiei din Ungaria

0
1050

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Vakar Istvan a primit joi, 4 aprilie 2013, vizita unei delegatii apartinand Ministerului Economiei din Ungaria, delegatie condusa de domnii  Szatmari Kristof, secretar de stat in cadrul acestui minister si Radeczky Jeno, comisar ministerial. Pentru a spori sansele ca in urma acestei vizite oficialii maghiari sa fie convinsi de atractivitatea sporita a judetului Cluj si a parcurilor sale industriale pentru oamenii de afaceri maghiari, la discutii a participat si domnul Kerekes Sandor, presedintele consiliului de administratiei al Tetarom S.A si fost vicepresedinte al forului administrativ judetean.

In cadrul vizitei au fost purtate o serie de discutii legate de posibilitatea participarii oficialilor guvernamentali maghiari precum si a oamenilor de afaceri din Ungaria la cel mai important targ agricol din Transilvania – „Agraria 2013”, eveniment care va avea loc in perioada 25-28 aprilie si care promite a fi unul dintre cele mai importante locuri de intalnire pentru fermieri, specialisti, manageri si autoritati din domeniul agriculturii. in contextul acestui eveniment expozitional de traditie, vicepresedintele Vakar Istvan i-a asigurat pe membrii delegatiei maghiare de deschiderea totala a Consiliului Judetean Cluj, sustinand si incurajand intentia Ministerului Economiei din Ungaria de a participa la acest targ de profil.

De asemenea, in cadrul intalnirii au fost abordate si o serie de aspecte referitoare la principalele proiecte de investitii aflate in derulare la nivelul Consiliului Judetean Cluj, cu accent pe Parcurile Industriale Tetarom.
Astfel, au fost purtate discutii legate de infiintarea noului parc industrial Tetarom IV, parc industrial care va avea o suprafata de circa 85 de hectare, 25 dintre acestea urmand sa fie rezervate pentru construirea unui parc fotovoltaic. Totodata, au fost prezentate facilitatile pe care SC Tetarom SA, societate pe actiuni aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, le poate pune la dispozitia oamenilor de afaceri maghiari dornici de a investi in domeniul tehnologiilor avansate si a celor nepoluante.

In acelasi timp, au fost abordate cu acest prilej unele aspecte concrete legate de intarirea colaborarii dintre cele doua parti prin derularea de proiecte in domeniul atragerii de fonduri europene, investitii in sectorul energiilor regenerabile (fabrici de brichetat rumegus) precum si impulsionarea transportului aerian dintre Aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta si cel din Cluj-Napoca. Nu in ultimul rand, avand in vedere intentia Ministerului Economiei din Ungaria de a participa la Targul Agraria, pe parcursul intrevederii au fost abordate si aspecte referitoare la institutiile subordonate Consiliului Judetean Cluj in al caror domeniu de activitate intra si sectorul agricol. Astfel, oficialilor maghiari le-a fost prezentat „Centrul AgroTransilvania”, piata de agro-alimentara de gros in care cetatenii pot sa-si achizitioneze produse de calitate, la cele mai mici preturi, direct de la producator. De asemenea, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Vakar Istvan, a prezentat delegatiei maghiare si activitatea Asociatiei Produs de Cluj, entitate ale carei atributii vizeaza, printre altele, promovarea produselor traditionale si a excelentei in agricultura in vederea cresterii competitivitatii in acest domeniu si a dezvoltarii mediului rural.

„Vizita delegatiei maghiare a fost una extrem de utila si a survenit in contextul bunelor relatii de prietenie si infratire pe care Clujul le are cu judetele Fejer si Baranya  din Ungaria. in acest context, am conturat un mecanism de realizare a unor proiecte agricole comune in care ambele parti sa-si poata evidentia expertiza in domeniu, astfel incat bunele practici ale unei parti, dintr-un anumit sub-sector, sa poata completa experienta celeilalte parti. Punerea in comun a experientei acumulate  va reprezenta, cu certitudine, un plus in ceea ce priveste impulsionarea investitiilor din domeniul agro-alimentar”, a declarat Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here