Companiile din portofoliul FP ar putea fi taxate pentru constructii speciale

0
848
taxe

Fondul Proprietatea (FP) estimeaza ca statul va incasa anul viitor din taxa pe constructii speciale intre 700 milioane lei si 900 milioane lei numai de la companiile unde este Fondul actionar, peste suma totala avansata de autoritati, de aproape 500 milioane lei.

Fondul a avut discutii cu reprezentantii autoritatilor pe tema taxei, intrucat aceasta afecteaza companiile din portofoliu, a declarat vineri managerul FP, Greg Konieczny, citat de Mediafax.

„Companiile din portofoliul nostru sunt afectate de aceasta (taxa pe constructii speciale – n.r.). Daca nu este schimbata de Parlament, aceasta ordonanta este acum in dezbatere in Parlament. Noi am facut multe comentarii, am ridicat multe puncte, (in discutii – n.r.) cu statul, de ce aceasta taxa ar trebui sa fie mai mica sau ar trebui schimbat modul in care este calculata, pentru ca impactul asupra companiilor din portofoliul Fondului in termeni anuali ar fi intre 700 si 900 milioane lei. Atatia bani va lua statul de la companiile care sunt acum in portofoliul nostru”, a spus Konieczny intrebat de un actionar despre impactul pe care il va avea taxa pe constructiile speciale asupra companiilor unde Fondul este actionar.

Fondul Proprietatea are actiuni la companii importante vizate de aceasta taxa precum OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy Romania (12%).

La randul lui, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte si administratorul FP, a aratat ca taxa va duce la dividende mai mici acordate de companiile unde Fondul este actionar.

La inceputul lunii noiembrie Guvernul a anuntat ca va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, reprezentand 1,5% din valoarea activului.

Constructiile speciale sunt acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta sau care sunt realizate sub forma de incinta, dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.

Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice.

Tot in aceasta categorie intra si canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri inclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, imprejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca Guvernul se asteapta sa incaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea constructiilor speciale, dar ca aceasta reprezinta o „evaluare pesimista” care poate fi depasita. in proiectul de buget incasarile din aceasta taxa sunt estimate la 488 milioane lei.

Consiliul Fiscal anticipeaza un impact mult mai mare din impozitarea constructiilor speciale comparativ cu nivelul luat in calcul de Guvern. Potrivit unor surse din piata, Consiliul Fiscal ia in calcul un impact mai mult decat triplu fata de suma din proiectul de buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here