Compania austriaca Biogest Energie investeste 6 mil. euro intr-o instalatie de biogaz

0
904

Agentia Economica Guvernamentala a Austriei Inferioare in Romania, ecoplus International Romania, anunta concretizarea primei investitii in valoare de de 6 milioane de euro a firmei Biogest Energie- und Wassertechnik GmbH.

Ecoplus International Romania este agentia economica guvernamentala a Austriei Inferioare, cu sediul central in Viena si birouri in Europa Centrala si de Est. Scopul Agentiei prin reprezentantele sale este de a facilita contactele si proiectele dintre mediile de afaceri roman si austriac. Pentru mai multe detalii, accesati www.ecointernational.ro.

Firma austriaca Biogest Energie- und Wassertechnik GmbH este una dintre cele mai importante companii de consultanta, proiectare, construire mentenanta si alte servicii conexe de pe piata energiilor regenerabile din Austria si din Europa. incepand cu anul 2008, Biogest Energie- und Wassertechnik devine clientul Agentiei Economice a Austriei Inferioare in Romania, stabilindu-si sediul in centrul de afaceri administrat de aceasta, locat in Timisoara, Romania.

in 22.11.2013, au fost inaugurate la Ardud, judetul Satu Mare, lucrarile primei instalatii de biogaz pe care Biogest o construieste in Romania. Investitia cuprinde aproximativ 6 milioane de Euro, iar instalatia este prima proiectata si construita in sistemul own plant operations de catre compania austriaca.

La eveniment au fost prezenti Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian stef, Primarul orasului Ardud, Ovidiu Marius Duma, alti reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, reprezentanti oficiali ai Agentiei Economice a Austriei Inferioare si ai top managementului Biogest Energie- und Wassertechnik.

S-a dat, astfel, prima lopata simbolica la Instalatia de 1,5 MWel cu un volum de proiect de aprox. 6 milioane de euro este situata in judetul Satu-Mare in nord-vestul Romaniei. Energia electrica produsa de instalatia de biogaz va fi introdusa in retea aprovizionand astfel aprox. 4.500 de gospodarii; caldura va fi folosita pentru o instalatie existenta de uscare a cerealelor precum si pentru o crescatorie de peste. Punerea in functiune este planificata pentru al doilea trimestru din anul 2014.

Proiectul este finantat cu sprijinul sucursalei romane a bancii Erste Group Bank AG – BCR, care dispune de o experienta vasta in finantarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile.

Asociat si partener agricol al instalatiei de biogaz este, pe langa Biogest, intreprinderea Schwab Agroprod srl, una dintre cele mai mari intreprinderi agricole din regiune. Schwab cultiva o suprafata agricola de 3.000 ha si opereaza una dintre cele mai mari instalatii pentru uscarea cerealelor din Transilvania cu o capacitate de stocare de 35.000 t sau o capacitate de uscare de 800 t de masa proaspata/zi.

Instalatia de biogaz este executata cu tehnologia PowerRing a intreprinderii Biogest, tehnologie care s-a dovedit de nenumarate ori avantajoasa in ceea ce priveste eficienta energetica si siguranta de operare, economisind in acelasi timp spatiu datorita tipului modular de constructie. Pentru prima data vor fi folosite in Ardud, in afara de plante energetice in cantitati semnificative, si resturi agricole, ca de exemplu paie de porumb. Cercetarea posibilitatilor de folosire a resturilor alternative este o tema centrala a activitatilor de cercetare si dezvoltare ale intreprinderii Biogest, care va duce la o reducere a cheltuielilor pentru substrat si la o simbioza optimala intre producerea alimentelor si a energiei. La Ardud va fi testata de asemenea si utilizarea plantelor salbatice perene cu scopul de a face din aceasta instalatie o instalatie-pilot pentru toata regiunea.

Parametrii economici si resursele agricole insemnate fac din Romania o tara atractiva pentru investitii in domeniul energiilor regenerabile din biogaz. Din acest motiv, aceasta prima instalatie de biogaz Biogest in Romania reprezinta nu numai o investitie proprie interesanta, dar poate servi si ca impuls pozitiv pentru o serie de proiecte apartinand altor clienti.

Dupa instalatia care a intrat in functiune in Cehia in anul 2012, Ardud este a doua instalatie de biogaz din domeniul de activitate „operare in regim propriu” realizata de Biogest. in acest domeniu de activitate, Biogest dezvolta, construieste si opereaza instalatii de biogaz la care participa majoritar, pe termen mediu avandu-se ca scop infiintarea unui portofoliu paneuropean de instalatii de biogaz.

In calitatea sa de combustibil regenerabil, biogazul prezinta avantaje tehnologice, ecologice si economice. Energia poate fi produsa 365 de zile pe an, la orice ora din zi si din noapte, fiind astfel adecvata pentru acoperirea sarcinii de varf. Datorita disponibilitatii sale, biogazul ocupa un rol important in amestecul energiilor regenerabile provenite din apa, soare si vant si sustine astfel atingerea telurilor privind protectia mediului, reducand totodata si dependenta de importuri de energie. in plus, productia decentralizata a energiei garanteaza si crearea unor valori locale durabile.

Biogest este un producator international de instalatii de biogaz cu sediul principal in Austria si sucursale in Marea Britanie, Italia, Romania, Serbia si Cehia. Competentele centrale cuprind dezvoltarea proiectelor, planificarea, finantarea precum si constructia la cheie si operarea instalatiilor de biogaz cu capacitati intre 100 kW si 3.500 kW. Pe langa domeniul de activitate „constructia instalatiilor”, Biogest construieste si opereaza in regim propriu instalatii de biogaz la care participa in mod majoritar. in toata Europa au fost realizate deja peste 90 de proiecte de instalatii de biogaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here