Colaborarea româno-egipteană abordată cu prilejul vizitei la Palatul CCIB a E.S. Moayad Fathallah Mohamed Eldalie, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Arabe Egipt în România

0
850

Răspunzând invitației conducerii Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), E.S. dl. Moayad Eldalie, ambasadorul Republicii Arabe Egipt în țara noastră, a efectuat o primă vizită de lucru la Camera bucureșteană fiind însoțit de dna. Marwa Sheir, consilier, adjunct al șefului misiunii diplomatice egiptene.

Salutând oaspeții, dl. Iuliu Stocklosa președintele CCIB, a făcut o succintă prezentare a istoricului Camerei și Palatului CCIB, precum și a activităților desfășurate în folosul mediului de afaceri bucureștean.

„CCIB are o lungă și fructuoasă experiență în colaborarea cu parteneri din Egipt, existând 8 Memorandumuri de Înțelegere (MoU) semnate cu camere de comerț, federații economice, asociații de afaceri din această țară. În baza unui MoU semnat cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) a fost creat Consiliul de Afaceri România – Egipt (CARE) în care cei doi parteneri asigură copreședinția și secretariatul”, a declarat președintele Stocklosa. În continuare au fost amintite misiunea economică organizată de CCIB și rolul în pregătirea și desfășurarea Forumul de Afaceri cu peste 400 participanți organizat la Cairo (27.10.2021) în marja vizitei oficiale a președintelui României dl. Klaus Johannis în Egipt, ultimele două întâlniri la Cairo și București la nivelul celor doi copreședinți în CARE, interesul firmelor bucureștene și în general al mediului de afaceri românesc pentru punerea în valoare a întregului potențial de colaborare existent în cele două țări.

E.S. dl. Moayad Eldalie a apreciat canalele de cooperare existente, perspectivele acestora, anunțând că România a devenit cel mai mare furnizor de grâu pe piața egipteană și a informat că misiunea dipomatică pe care o conduce va asigura condițiile necesare pentru punerea în contact a instituțiilor și firmelor din cele două țări în vederea constiturii de legături durabile de colaborare comercial-economice, precum și în alte domenii.

S-a convenit ca în toamna acestui an CCIB să organizeze în parteneriat cu Ambasada Egiptului în țara noastră ”Ziua Oportunitților de Afaceri” (ZOA – Egipt) dedicată promovării colaborării comercial-economice între cele două țări.

Informații de background

În 2022, volumul schimburilor comerciale româno-egiptene au înregistrat un volum record de 1,3 miliarde USD (+8% comparativ cu 2021), datorat în special majorării importului din Egipt cu 69%, care a atins un volum record de 0,5 mld. USD. Exportul s-a redus cu 10% ajung la 0,8 mld. USD, nivelul record rămânând cel din 2021 (0,9 mld.USD).

La 30 aprilie a.c. erau înregistrate în România 2.062 firme comerciale cu capital egiptean cu o valoare a capitalului total subscris de 43 mil. USD, Egiptul deținând locul 43 între țările investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here