Ciocniri intre palestinieni si israelieni in Ierusalimul de Est si Cisiordania, manifestatii in Gaza

0
620
palestinieni

palestinieniNoi confruntari au avut loc intre manifestanti palestinieni si forte israeliene in Ierusalimul de Est si Cisiordania ocupata, in timpul protestelor fata de colonizarea israeliana, dupa rugaciunile de vineri, in timp ce in Fasia Gaza s-au adunat mii de protestatari.

 Tinerii palestinieni au aruncat pietre impotriva militarilor si politistilor israelieni, fortele de securitate ripostand cu grenade lacrimogene, potrivit unor fotoreporteri AFP.

In sectorul estic din Ierusalim, anexat de Israel, ciocniri violente au avut loc in tabara de refugiati din Shufat , unde politia a folosit masiv gazele lacrimogene, raspunzand la atacurile cu pietre, precum si in cartierul Issawiyah.

La Shufat, politisti in civil au retinut sase protestatari, potrivit martorilor. Situatia era insa calma in Orasul Vechi al Ierusalimului.

Confruntari au avut loc de asemenea la Qalandiya , principalul punct de trecere intre Ierusalim si Ramallah, in Cisiordania, unde se afla sediul Autoritatii Palestiniene.

Sase palestinieni au fost raniti acolo, dintre care unul, lovit de o bila de metal, era in stare critica la spitalul din Ramallah, potrivit unor surse medicale.

Politia, temandu-se de o explozie de violenta, a fost plasata din nou in alerta si a interzis accesul la Esplanada Moscheilor, in Orasul Vechi al Ierusalimului, pentru musulmanii cu varste sub 50 de ani.

Nici o persoana nu a fost ranita la Ierusalim, potrivit politiei.

In Cisiordania, armata a efectuat trei arestari la Dir Nizam, la nord de Ramallah, in cursul unor confruntari cu aproximativ o suta de manifestanti. Un militar a fost ranit usor.

Tineri palestinieni au aruncat cu pietre la Bilin si Nilin, sate emblematice ale campaniei palestiniene si internationale de protest fata de „bariera de securitate” israeliana in Cisiordania.

La Hebron, oras unde se inregistreaza de obicei tensiuni, aproximativ 300 de manifestanti s-au strans la apelul miscarii islamiste Hamas, in sectorul de oras aflat sub controlul israelian, pentru a denunta continuarea colonizarii evreiesti.

„Catre Ierusalim marsaluiesc milioane de martiri”, scandau manifestantii. Aproximativ 60 de tineri au aruncat cu pietre in militari.

Multimile cele mai importante s-au strans in Fasia Gaza, la apelul Hamas, aflat la putere in aceasta enclava, si al Jihadului islamic.

Peste 10.000 de persoane, dintre care 400 de activisti mascati, dar neinarmati, au manifestat in centrul teritoriului, iar 2.000 la Rafah, potrivit AFP.

Tensiunile politico-religioase s-au intensificat saptamana trecuta, dupa aprobarea de catre Ministerul israelian de Interne a constructiei unui numar de 1.600 de locuinte in Ierusalimul de Est. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here