Cine sunt cei mai buni angajatori in 2015?

0
724

Aon Romania, filiala locala a celei mai mari companii de consultanta si outsourcing in domeniul managementului resurselor umane, Aon Hewitt, a organizat Gala decernarii titlului Best Employer, ca urmare a desfasurarii celei de-a treia editii consecutive a studiului Aon Best Employers. Companiile ”Aon Best Employer 2015” au fost premiate joi, la hotelul Hilton din Bucuresti.

in editia 2015 urmatoarele companii au primit titlul Best Employer:

Adobe Systems Romania
Autonom
Dell
Edenred Romania
Companiile Mars, Inc. din Romania – Royal Canin Romania, Mars Romania, Wrigley Romania
McDonald’s Romania
Pfizer Romania

Adobe Systems Romania, Autonom, McDonald’s Romania si Pfizer Romania isi mentin statutul, fiind prezente si in clasamentul realizat in 2014, iar Dell in 2013.

La titlu au putut accede companiile participante la cercetare, care activeaza pe piata romaneasca de cel putin trei ani si care au un numar minim de 50 angajati permanenti.

BES analizeaza nivelul de implicare (engagement) al angajatilor in baza a trei comportamente: „SAY” (angajaţii care vorbesc pozitiv despre compania pentru care lucreaza, in discuţiile cu prietenii, colegii sau clienţii), „STAY” (angajaţii care vor sa ramana in companie pentru mai mult timp şi care nu se gandesc sa o paraseasca) şi „STRIVE” (angajaţii care depun un efort suplimentar pentru obţinerea de rezultate pentru companie). Aceste comportamente pot fi influentate de gradul de satisfactie al angajatilor pe anumiti factori, dintre care enumeram sentimentul implinirii, autonomia, resursele, oportunitatile de invatare si dezvoltare, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, mediul de lucru, colegii, managementul performant, reputatia angajatorului, atentia acordata angajatilor, salariul, beneficiile, recunoasterea.

„Implicarea este o stare emotionala, legatura emotionala a angajatilor cu propria lor companie. Este ceea ce ii determina sa vorbeasca pozitiv despre angajator, sa isi asocieze viitorul cu organizatia si sa aiba initiativa, sa depuna extra-efortul pe care orice angajator il doreste”, spune Virginia Pauna, Project Leader Best Employers Romania.

„Pentru mine, a fi implicata inseamna sa lucrez intr-un mediu placut si confortabil, intr-un spatiu in care ma simt bine si unde pot rezona. A fi motivata inseamna sa fiu inconjurata de oameni determinati si implicati la fel ca mine, inseamna sa-mi pot exprima ideile si sa am libertatea de mi le pune in practica, evident asumandu-mi rezultatul, inseamna sa fiu apreciata şi sa mi se acorde incredere, inseamna sa accept feedback-ul constructiv, sa pot lua decizii asumandu-mi responsabilitatea si, la randul meu, sa acord incredere echipei pe care o coordonez, sa incurajez, sa consult, sa ascult, sa motivez”, completeaza Adriana Grecu, CEO Aon Romania.

BES 2015 in cifre

Studiul din acest an a implicat 35 de companii. Rezultatele se bazeaza pe raspunsurile a 15.500 de angajati, 1.150 middle manageri si 224 directori executivi, care, prin intermediul unor chestionare, si-au exprimat opinia cu privire la angajatorii lor. Acest esantion de respondenti reprezinta o populatie activa totala de peste 38.000 de angajati.

Rezultatele studiului ne arata ca implicarea este importanta pentru companiile Best Employer – rezultatul scorului de engagement al acestor companii este in crestere – 80% in 2015 fata de 78% in 2014 si 71% inregistrat in 2013.

„Provocarea noastra este sa convingem celelalte companii ca engagement-ul angajatilor este important, fiind strans legat de rezultatele in afaceri ale companiilor angajatoare”, a spus joi, in cadrul Galei, Virginia Pauna, Project Leader al studiului.

Rezultatele celorlalte companii participante la studiu arata un scor de engagement de 59%.

Studiul mai arata diferenta de engagement a diferitelor pozitii in cadrul companiilor: executivii sunt implicati in proportie de 87%, line managerii in proportie de 69%, pe cand nivelul de engagement al angajatilor este de 58%.

Cele mai mari diferente de perceptie a angajatilor companiilor Best Employer fata de celelalte companii sunt inregistrate in ariile Reward & Recognition (felul in care angajatii simt ca organizatia impartaseste cu angajatii succesul financiar, ca salariul este influentat de performanta, ca salarizarea este una corecta – sunt inregistrate diferente de 26 – 30% intre rezultatele obtinute de Best Employers fata de celelalte companii), Talent & Staffing (capacitatea companiilor de a atrage, retine si promova angajatii pe criterii de performanta – diferente de 29 – 27%), Leadership (entuziasmul pentru viitor, angajatii vazuti ca cea mai importanta resursa, directia clara oferita de leadership pentru viitorul companiei – diferente de 28 – 24%).

Aon Hewitt organizeaza anual studiul Best Employers in Europa Centrala si de Est inca din anul 2001.

Romania a revenit pe lista tarilor participante la studiu incepand cu 2013, cand s-a clasat pe locul 4 intre tarile din Europa Centrala si de Est, ca nivel de implicare profesionala a angajatilor, dupa Ungaria, Cehia si Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here