Cererea mare a franat ieftinirea apartamentelor cu 2 camere

0
1070

Proprietarii de apartamente cu doua camere au tinut cel mai mult la pret in ultimul an, avand in vedere ca aceste locuinte sunt cele care se incadreaza cel mai bine in programul guvernamental “Prima Casa”.

In aceste conditii, raportul lunar de monitorizare AnunturiParticulari.ro a consemnat o scadere de doar 3% a pretului mediu pentru apartamente cu 2 camere in ultimele 12 luni, mai mult in ultima luna pretul mediu a inregistrat o crestere de 1%.

Evolutia preturilor-scumpiri la 2 camere

In luna mai, observam scaderi ale preturilor medii solicitate de proprietari pe intreg segmentul apartamentelor vechi, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, pornind de la o variatie de -3% in cazul apartamentelor de 2 camere si ajungand la -7% in cazul garsonierelor si apartamentelor cu 3 si 4 camere.

Astfel, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera a ajuns in luna care tocmai s-a incheiat la aproximativ
33.184 euro, fiind atins totodata si cel mai mic pret inregistrat pe acest tip de unitati in 2012. Daca fata de luna aprilie a acestui an, pretentiile proprietarilor au scazut cu 0,5%, de la aproape 33.363 euro, raportat la un interval de 12 luni, variatia este de peste -2.400 euro.

Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe internet, pretul mediu al unei locuinte cu 2 camere a crescut cu 1% in ultima luna, atingand valoarea de aproximativ 53.860 euro, fata de luna aprilie cand suma solicitata de proprietar era de 53.306. In ultimele 12 luni s-a inregistrat o variatie de aproape -1.500 euro.

In cazul apartamentelor cu 3 camere, preturile medii au fost ajustate doar cu 0,45% in ultima luna, ajungand la o valoare de 72.644 euro, fata de 77.907 euro in mai 2012.

Proprietarii care vand locuinte cu 4 camere au facut ajustari de peste 4%, scazand pretul in medie cu aproape 4.000 de euro in ultima luna, si cu peste 7.000 de euro in ultimul an.

Numarul de oferte

Peste 2.740 de noi oferte de apartamente au fost scoase la vanzare de proprietarii bucuresteni in luna mai, conform datelor furnizate de raportul Anunturiparticulari.ro. In luna care tocmai s-a incheiat, numarul ofertelor de vanzare aparute nou pe piata au fost mai putine cu 138 decat in aprilie 2013.

Oferta de garsoniere a ajuns la 517 unitati, in timp ce numarul de anunturi cu vanzarea unei locuinte cu doua camere a atins numarul de 1.146. In cazul ofertei de vanzare a locuintelor cu 3 camere, aceasta a ajuns la 821 de unitati la sfasitul lunii mai 2013. Pe segmentul apartamentelor cu 4 camere circa 264 de proprietari au facut publice intentiile lor de vanzare.

Evolutie

Analizand evolutia ultimelor luni, piata imobiliara a inregistrat fluctuatii de pret fie pozitive, fie negative pe toate categoriile de apartamente din Bucuresti. Insa, in cazul locuintelor cu doua camere se identifica o franare semnificativa a ieftinirilor. Un factor major care influenteaza evolutie pietei imobiliare este in continuare programul “Prima Casa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here