Ana Bontea, membru Comitetul Economic si Social European: “Comisia Europeana este preocupata de imbunatatirea dialogului social”

0
1081

Oltchim, Posta Romana, Mechel Romania, CFR… Sunt cateva dintre “punctele fierbinti” ale miscarii sindicale din ultima perioada, angajatii de aici exprimandu-si nemultumirile referitoare la perspectiva privatizarii – pe de o parte – sau cu privire la urmarile unei privatizari care nu le-a adus beneficiile dorite. Insa, inainte de toate, sindicatele acuza lipsa dialogului cu patronatele si reclama necesitatea unui dialog social atat de necesar in asemenea situatii, pentru a se incerca sa se adopte decizii acceptate de ambele parti. Pe aceasta tema, am stat de vorba cu Ana Bontea, membru in Comitetul Economic si Social European (forul european pentru dialog social), pentru a afla cum este perceputa necesitatea dialogului social la acest nivel si care este viziunea europeana a acestui concept.

ANA BONTEA:
Comisia Europeana este preocupata de imbunatatirea dialogului social si recunoaste ca – din acest punct de vedere – exista probleme care trebuie rezolvate. De altfel, criza economica reprezinta un impediment major pentru dialogul social, fapt confirmat si intr-un raport recent al Comisiei Europene. Dialogul social este supus unei presiuni din ce in ce mai mari, in contextul actual al scaderii cererii macroeconomice, majorarilor fiscale si reducerii cheltuielilor publice. Se evidentiaza necesitatea unui dialog social bine structurat si a consolidarii rolului partenerilor sociali, la toate nivelurile, pentru a se iesi din criza si pentru mentinerea beneficiilor modelului social european. La nivel national, este necesara derularea unui dialog social calitativ, consultarea partenerilor sociali de catre autoritatile publice si valorificarea corespunzatoare a propunerilor acestora, precum si gasirea unor solutii comune in dialogul social bipartid, intre sindicate si patronate. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here