Cele mai mici chirii din centre de afaceri sunt in zona de nord a Bucurestiului

0
1021
cladire-de-birouri-spatii-inchiriere

Cele mai mici chirii in centrele de afaceri se gasesc in zona de nord a Bucurestiului – periferie, chiar mai mici decat in sud, iar cele mai mari in Centru-Nord si Ultracentral, arata o noua analiza a companiei ESOP Consulting.

Daca anul trecut zona de NORD era in medie cu 15% mai scumpa fata de Sud, acum chiriile minime sunt mai mici in medie cu 1 euro/mp/luna. Cele mai mici chirii in vile se afla tot in SUD si NORD, iar cele mai mari in Centru-Nord si Ultracentral

In cazul cladirilor de birouri, fata de inceputul anului trecut, se inregistreaza o usoara ieftinire a zonei de CENTRU-NORD si a zonei de NORD.

„In 2012 si in primele doua luni din 2013 chiriile s-au mentinut in general la un nivel similar anului 2011, cu usoare ajustari de 5-10% la nivelul unui numar restrans de proiecte sau zone. in zona de Nord-Pipera, de exemplu, datorita stocului mare de spatii disponibile la inchiriere, flexibilitatea proprietarilor la negocierea conditiilor comerciale a fost mai mare”, afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting/CORFAC International.

Referindu-ne la zone, in topul chiriilor spatiilor in cladiri de birouri pe primul loc, la egalitate se afla zonele ULTRACENTRAL (10-18 euro/mp/luna) sI CENTRU-NORD (10-18 euro/mp/luna), pe locul doi se afla VESTUL (8-15 euro/mp/luna), pe locul trei ESTUL (7-13 euro/mp/luna), pe locul patru SUDUL (7-12 euro/mp/luna) si pe ultimul loc zona NORD periferie(6-11 euro/mp/luna).

In cazul cladirilor de birouri, diferenta de chirie intre spatiile de categorie A si cele de categoria C, situate in aceeasi zona poate sa fie si de 70%.

Si in cazul vilelor, pe primul loc se afla tot la egalitate Centru –Nord si Ultracentral, marja chiriilor situandu-se intre 11 si 13 euro/mp/luna. in comparatie cu anul trecut s-a inregistrat o foarte usoara scadere a chiriilor din zona ultracentrala (cu 3%).

Si pe segmentul vilelor cele mai ieftine spatii de birouri se gasesc in zona Nord-periferie, cu o minima a pietei de 6 euro/mp/luna.

La inceputul lui 2013, se inregistreaza o crestere a volumului de spatii cu un nivel al chiriei sub 11 euro/mp/luna, atat in segmentul centrelor de afaceri, cat si al vilelor.

Astfel, 42% din stocul total de spatii in cladiri de birouri A, B si C, ceea ce reprezinta o suprafata cumulata de 310.772 mp se promoveaza sub 11 euro/mp/luna, o pondere de 38% (289.292 mp) se promoveaza intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si numai o pondere de 20% (145.705 mp) se scot la inchiriere la peste 15,1 euro/mp/luna.

Aceasta marire a ponderilor bugetelor sub 11 euro/mp/luna si a celor cuprinse intre 11,1 si 15,1 euro/mp/luna a facut ca in a doua parte a lui 2012 si in primele doua luni din 2013 companiile de talie medie analizate de ESOP Consulting sa ia in considerare in primul rand cladirile de birouri, in defavoarea vilelor. Acest trend este o inversare a situatiei din 2011, cand ponderea clientilor de talie medie analizati de ESOP  care preferau vilele era mai mare.

„Centrele de afaceri cu spatii disponibile din Bucuresti devin din ce in ce mai competitive si acest lucru a inclinat balanta in 2012 in favoarea lor. Astfel peste 75% dintre firmele de talie medie analizate de ESOP au ales sa se mute in 2012 in centre de afaceri si doar 25% au ales vilele, firmele de talie medie reusind sa gaseasca un numitor comun mai usor in 2012 decat in 2011 intre bugetele lor si chiriile solicitate de proprietarii de centre de afaceri” afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Pe segmentul spatiilor de birouri in VILE ponderea birourilor sub 11 euro/mp/luna este, de 64% din total. Celelalte doua categorii de chirii –intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si peste 15,1 euro/mp/luna sunt mai echilibrate ca pondere, in comparatie cu segmentul cladirilor de birouri, avand 21% si respectiv 25%

Numarul clientilor cu bugete sub 11 euro/mp/luna a crescut si in 2012 (chiar daca nu atat de accelerat ca in anii precendenti), luand cate un procent de la fiecare din celelalte doua segmente (conform graficului de mai jos).

CENTRU NORD: Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Ștefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrau, Casin, Dorobanți, Barbu Vacarescu, Piața Presei Libere, Mihalache si Primaverii
ULTRACENTRAL: Unirii, Universitații, Dacia, Romana, Rosetti, Eminescu, Calea Victoriei, Icoanei si Batistei
NORD-PERIFERIE: Pipera, Baneasa, Aerogarii, Bucurestii Noi, Chitila, Sisesti, Lacul Tei, Otopeni
EST: Mosilor, Ferdinand, Mantuleasa, Calea Calarasilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan, Foisorul de Foc, Basarabia, Calea Vacaresti, Mihai Bravu, Obor, Pache Protopopescu, Rosetti, Vasile Lascar, Alba Iulia, Camil Ressu, Colentina, Muncii.
VEST: Cotroceni, Știrbei Voda, Cismigiu, Plevnei, Mircea Vulcanescu, Gara de Nord, Grozavesti,Militari, Bucuresti-Pitesti, Crangasi, Drumul Taberei, Gara de Nord, Giulesti, Izvor, Lujerului, Prelungirea Ghencea, Razoare
SUD: 13 Septembrie, Budapesta, Cosbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii, Berceni, Tineretului, Olteniței, Calea Vacaresti, Marasesti, Calea Rahovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here