Cel putin 38 de morti dupa trecerea furtunii Irene prin SUA. Pagubele, intre cinci si sapte miliarde de dolari

0
422
furtuna-port-dezastre

furtuna-port-dezastreFurtuna Irene a parasit luni Statele Unite pentru a se indrepta spre Canada dupa ce a provocat moartea a cel putin 38 de persoane in 11 state si numeroase inundatii, care au afectat in special Vermont, un stat mic situat la granita cu Canada. „Vom avea nevoie de timp pentru a ne reface dintr-o furtuna de o asemenea amploare”,

a declarat presedintele Barack Obama. „Resimtim inca efectele in numeroase zone ale tarii, in special in New England si in Vermont, unde au avut loc inundatii enorme”, a declarat el.

Potrivit unor surse oficiale si presei locale, cel putin 38 de persoane au murit in 11 state, dintre care cate sase la New York, New Jersey si North Carolina.

In New Jersey, o soferita in varsta de 20 de ani a fost gasita moarta la mai multe ore dupa ce l-a sunat pe un prieten si politia, pentru a le spune ca nivelul apei din masina sa, luata de viitura pe o strada din comitatul Salem, a ajuns pana la gat.in Vermont, un stat rural si muntos cu 600.000 de locuitori, mai multe poduri au fost rupte si unele drumuri au fost blocate, situatie care a facut imposibil accesul la unele sate, a constatat un corespondent al AFP.

„Nu am vazut astfel de inundatii in Vermont de 75 de ani”, a declarat guvernatorul statului, Peter Shumlin. „Oamenii sufera mult”. Orasul West Brattleboro, cu 3.000 de locuitori, semana luni cu o vasta plaja de nisip acoperita cu pietre, dupa retragerea apelor. Pe toata coasta de est, cinci milioane de persoane erau in continuare private de energie electrica, luni, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor federale de urgenta (FEMA), Craig Fugace. In Pennsylvania (cinci morti), majoritatea acestor inundatii pareau resorbite luni, iar electricitatea era restabilita progresiv. „Nu a fost chiar asa de ingrozitor”, a declarat pentru AFP Debbie Madori, proprietara magazinului de jucarii Jake’s Playhouse din New Hope.

„Mii de persoane au in continuare nevoie de hrana si de adapost”, a declarat Charley Shimanski, un oficial din cadrul Crucii Rosii, responsabil de situatiile de urgenta. Pagubele provocate de furtuna ar putea costa intre cinci si sapte miliarde de dolari, a declarat luni pentru AFP compania de gestionare a riscului Eqecat. Compania AIR Worldwide estimeaza ca uraganul Irene a cauzat pagube cuprinse intre 3 miliarde de dolari si 6 miliarde de dolari,confirmand optimismul companiilor de asigurari ca impactul furtunii a fost mai slab decat cel anticipat. Unii analisti estimau, saptamana trecuta, ca uraganul ar putea provoca pagube de 10 miliarde de dolari, insa dupa ce Irene a atins coasta de est a SUA a inceput sa se constate ca furtuna nu are un impact atat de puternice. Estimarile AIR includ proprietatile onshore din SUA. AIR Worldwide dezvolta software folosit de companiile de asigurari pentru a-si estima expunerea la diverse dezastre.

Actiunile companiilor de asigurari au crescut puternic luni, investitorii fiind usurati ca daunele vor fi mai mici decat se temeau. Cu toate acestea, analistii considera ca furtuna ar putea afecta sever profiturile marilor companii de asigurari de proprietate din SUA, precum Allstate si Travelers, insa pagubele nu au fost suficient de mari pentru a cauza cresterea preturilor la nivelul industriei asigurarilor. Actiunile Allstate au urcat cu 8,5% iar titlurile Travelers s-au apreciat cu 5,1%, dupa cresteri puternice ale asiguratorilor si in Europa, datorate tot pagubelor sub asteptari ale Irene. Secretarii americani pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, si Agricultura, Tom Vilsack, vor merge marti in zonele afectate de uragan pentru a evalua pagubele, a declarat luni administratia americana.

Luni, Irene, care a scazut considerabil in intensitate, traversa estul Canadei. Doi barbati au fost declarati disparuti in Quebec, intre care un sofer impins in rau de o rafala de vant. Furtuna a lasat fara curent electric 300.000 de locuinte canadiene. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here