Cel putin 12 morti, in urma a doua explozii produse in Daghestan

0
535
groapa

groapaCel putin 12 persoane au fost ucise miercuri dimineata in localitatea Kizliar din Daghestan (Caucazul rus) in urma a doua explozii, care s-au dovedit a fi atentate, a anuntat comitetul de ancheta a Parchetului.

 „In urma atacului, 12 persoane au murit, iar noua dintre ele erau angajati ai politiei”, a anuntat comitetul de ancheta. Alte 23 de persoane au fost ranite si internate in spital.

Bilantul precedent mentiona moartea a noua persoane.

Cele doua explozii au avut loc in fata comisariatului de politie din Kizliar,  declarase anterior o purtatoare de cuvant a politiei locale.

Prima explozie s-a produs la ora locala 08.40 (07.40, ora Romaniei) si a fost provocata de o masina-capcana, care a explodat in curtea sediului politiei, potrivit comitetului de ancheta din cadrul Parchetului.

Dupa 20 de minute, un kamikaze, deghizat in politist, s-a aruncat in aer in acelasi loc, unde se aflau anchetatori pentru a analiza circumstantele primei explozii, potrivit aceleiasi surse.

Aceasta a doua explozie a ucis mai multi politisti „intre care si pe seful politiei din Kizlair”, Vitali Vedernikov, a precizat comitetul de ancheta.

Atentatele si confruntarile sunt foarte frecvente in Daghestan, unde traiesc aproximativ 2,5 milioane de persoane de etnii diferite, majoritatea musulmani.

Autorul unuia dintre atacurile din Daghestan este un localnic

Teroristul care a comis atentatul de la Kizliar (Daghestan) a fost identificat ca fiind un locuitor al acestui oras, anunta purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne din aceasta republica rusa, citat de pagina online a RIA Novosti.

„Un terorist-kamikaze imbracat in uniforma de politie a fost identificat in persoana lui Daud Djabrailov, un locuitor din Kizliar”, precizeaza purtatorul de cuvant.

O masina-capcana a explodat miercuri dimineata in centrul orasului Kizliar. Un terorist-kamikaze imbracat in uniforma de politie s-a aruncat in aer in timp ce un grup de anchetatori venisera la locul primului atentat.

Potrivit unei surse din cadrul anchetei, prima bomba care a explodat miercuri in Daghestan a avut o forta de aproximativ 200 de kilograme TNT.

„Din datele preliminare, stim ca puterea bombei a fost echivalentul a 200 de kilograme TNT. Explozia a creat un crater cu diametrul de cinci metri si adancimea de 1,5 metri”, precizeaza sursa citata.
La fel ca republicile vecine din Caucazul rus (Cecenia si Ingusetia), Daghestanul este, de mai multe luni, teatrul unor lupte sangeroase intre rebelii islamisti si fortele de securitate.

Aceste noi atentate survin intr-un context de nervozitate accentuata, in urma dublului atentat de la metroul din Moscova, in care au fost ucise 39 de persoane.

Aceste atentate sinucigase, primele de aceasta amploare dupa mai multi ani in capitala rusa, au socat opinia publica, obisnuita cu un anumit nivel de securitate. Securitatea a fost consolidata la nivelul intregii tari, luni, inclusiv pe cosmodromul rus din Baikonur, in Kazahstan, de unde va fi lansata, vineri, o racheta de tip Soiuz. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here