CE recomanda grabirea instrumentarii marii coruptii si norme de ridicare a imunitatii parlamentare. Cum comentezi?

0
694
palatul-parlamentului

palatul-parlamentuluiComisia Europeana recomanda Bucurestiului adoptarea de masuri „urgente” care sa duca la accelerarea procedurilor in cauzele de mare coruptie, cu scopul de a fi evitata implinirea termenului de prescriptie „in toate cazurile”, dar si „norme procedurale clare”

de ridicare a imunitatii parlamentare.Recomandarea apare in capitolul referitor la „eficacitatea actiunii judiciare” din raportul de monitorizare a Romaniei dat publicitatii miercuri, la Bruxelles.

CE recomanda totodata Romaniei adoptarea de masuri urgente pentru imbunatatirea practicii judiciare si pentru gestionarea cauzelor.

O alta recomandare referitoare la eficacitatea actiunii judiciare vizeaza „continuarea reformei inaltei Curti de Casatie si Justitie”, pentru a consolida rolul de curte de casatie al acesteia, pe de-o parte, si pentru a dezvolta capacitatea acesteia de a solutiona cauzele de coruptie la nivel inalt, pe de alta parte.

Reprezentantii CE recomanda totodata si continuarea consolidarii caracterului consecvent si disuasiv al sanctiunilor aplicate de instante in cazurile de coruptie la nivel inalt, dar si dovezi de imbunatatire a rezultatelor in ceea ce priveste investigarea, urmarirea penala si judecarea cazurilor de frauda cu fonduri UE. CE continua referirile la problemele privind achizitiile publice, acestea aparand intre domeniile in care este asteptata „dovedirea imbunatatirii rezultatelor”.

Comisia recomanda Romaniei adoptarea „unor norme procedurale clare” pentru deciziile Parlamentului de ridicare a imunitatii membrilor sai. Aceste norme ar trebui sa se bazeze, in opinia CE, pe „cele mai bune practici din alte state membre ale UE”. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here