Ce masuri propune Ministrul Fondurilor Europene pentru controlul adecvat al cheltuielilor

0
965

Ministrul roman pentru fondurile europene i-a asigurat pe deputatii europeni ca Romania doreste sa combata coruptia si conflictele de interese care au dus la blocarea fondurilor in 2011. El a fost invitat sa prezinte masurile autoritatilor romane dupa ce investigatia parlamentara de anul trecut a identificat slabiciuni considerabile in controlul si administrarea fondurilor europene.

„Autoritatile romane iau masuri la nivel procedural si operational pentru a identifica si sanctiona cazurile de coruptie si conflict de interese”, a spus ministrul Teodorovici in Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European.

Strategia guvernului roman de a corecta deficientele este „toleranta zero fata de cazurile de conflict de interese”, transparenta, accent pus pe asumarea responsabilitatii la toate nivelele si simplificarea regulilor nationale de achizitii publice, a mai adaugat ministrul.

Ministrul a citat un caz de suspendare in domeniul fondurilor pentru competitie, raspunzand intrebarii deputatei Ingeborg Grassle (EPP, DE) despre numarul exact de persoane acuzate deja de coruptie.

Ministrul roman a fost al doilea oficial prezent in Comisia de control bugetar, dupa omologul sau ceh, invitat de Jens Geier (S&D, DE) sa vorbeasca despre eforturile tarii sale de a cheltui corect banii europeni. Alaturi de ministrii roman si ceh, au mai fost trimise invitatii autoritatilor italiene, aceste trei tari fiind identificate de Parlamentul European ca neavand un sistem adecvat de administrare si control a fondurilor europene.

In 2012, Comisia a decis blocarea fondurilor din domeniul transporturilor, dezvoltarii regionale, competitiei si mediului din cauza unor serioase probleme ale procedurilor anti-coruptie din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here