Ce loc ocupa Romania in topul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri

0
957

Romania ocupa pozitia 37 din 189 de tari in topul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, dar este devansata de tari precum Macedonia, Georgia si statele baltice, si sta cel mai prost in privinta accesului la electricitate, informeaza Mediafax.

Anul trecut, Romania ocupa locul 48 in clasament, dar in urma modificarii de catre Banca Mondiala a indicatorilor folositi la calcularea usurintei de a face afaceri, pozitia a fost imbunatatita in clasamentul anului trecut la 37.

Mediul de afaceri din Romania este mai putin primitor decat cel din Macedonia (12), Estonia (16), Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Polonia (25), Cehia (36), potrivit topului „Doing Business 2016” publicat miercuri de Banca Mondiala.

in urma Romaniei se afla state precum Bulgaria (38), Croatia (40), Ungaria (42), Italia (45), Rusia (51) si Turcia (55) si Grecia (60).

Romania se afla alaturi de China, Franta si Grecia printre tarile care au redus nivelul impozitarii muncii si al contributiilor obligatorii. Astfel, Romania a redus contributiile pentru asigurarile sociale ale angajatorilor, de la 20,8% la 15,8%, din octombrie 2014.

De asemenea, Romania este mentionata pentru introducerea obligativitatii registrului electronic pentru licitatii si pentru imbunatatirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor in timpul insolventei si a probabilitatii de suces a reorganizarii.

Tot in privinta insolventei, Romania a simplificat procedurile si a limitat la trei ani perioada de implementare a planului de reorganizare.

Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste comertul international ( cu 100 de puncte), pe locul 45 din 189 in privinta usurintei de a incepe o afacere, pe 105 in ceea ce priveste obtinerea autorizatiilor de constructii, pe 133 in cazul accesului la electricitate si pe 64 in cel al inregistrarii proprietatilor.

Totodata, Romania ocupa locul 7 in privinta accesului la creditare, 57 in cel al protejarii investitorilor minoritari, 55 in cazul platii taxelor si pe 37 la respectarea contractelor. in cazul rezolvarii cazurilor de indolventa, Romania se afla pe locul 46.

Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in topul Doing Business, urmata de Noua Zeelanda, Danemarca, Coreea de Sud si Hong Kong. Top 10 este completat in ordine de Marea Britanie, SUA, Suedia, Norvegia si Finlanda. Germania este pe locul 15, Franta pe 27, iar Spania pe 33.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here