Ce loc ocupa Bucurestiul in topul celor mai scumpe orase pentru expati?

0
994
bucuresti

Bucurestiul a coborat de pe locul 159 in 2014 pe 178 intr-un top al celor mai scumpe 207 orase pentru expati, orasele din Europa Centrala si de Est scazand in clasament ca urmare a deprecierii monedelor locale fata de dolarul american, potrivit unui studiu Mercer, care ia ca referinta New York-ul, anunta Mediafax.

„Ca rezultat al slabirii monedelor locale fata de dolarul american, cele mai multe orase din Europa de Est si Centrala au scazut (…) in clasament. Praga (142), Budapesta (170) si Minsk (200) au scazut cu 50, 35 si, respectiv, 9 locuri, cu toate ca pretul chiriilor s-a mentinut in aceste localitati. si Bucurestiul se afla in aceasta situatie (…). Sofia si Belgradul urmeaza trendul si ajung pe pozitia 187, respectiv, 196, ramanand in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia prezinta de asemenea o scadere a costurilor de intretinere si ajunge pe 175, de pe pozitia 142 in 2014”, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta.

in 2013, Bucurestiul s-a aflat pe locul 169.

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, respectiv Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati. Pe primul loc se afla insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca un oras scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate.

Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, Pakistan (205).

Mercer Cost of Living, unul dintre cele mai cuprinzatoare studii de acest fel din lume, este creat pentru a ajuta companiile multinationale si guvernele sa determine nivelul de remuneratie corespunzator pentru angajatii transferati in strainatate. Orasul New York este folosit drept referinta, astfel ca toate celelalte orase sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt masurate fata de dolarul american.

Studiul acopera 207 orase de pe cinci continente si masoara comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.

Mercer este o companie globala de consultanta in sanatate, remuneratie si cariere si este reprezentata pe piata din Romania de compania sora Marsh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here