Ce isi propune Guvernul Ciolos pentru mandatul primit

0
1046

Relansarea durabila a cresterii economice, stabilitatea macroeconomica, elaborarea unui buget echilibrat, crearea unui mediu propice pentru investitii, cresterea gradului de absortie a fondurilor europene si crearea a noi locuri de munca sunt principalele obiective economice ale Guvernului Ciolos, informeaza Mediafax.

Premierul desemnat a anuntat in plenul Parlamentului care sunt principalele obiective economice pe care si le propune noul Guvern.

El a spus ca sustinerea in continuare a cresterii economice este un obiectiv fundamental al programului sau de guvernare.

De asemenea, la fel de importante sunt stabilitatea macroeconomica si elaborarea unui buget echilibrat, amintind ca in trecut s-au facut eforturi care nu trebuie uitate.

„Economia Romaniei este integrata intr-o piata comuna la nivel european si trebuie sa ne ridicam la acel nivel. Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere economica durabila in perioada post criza. Aceste eforturi nu trebuie sa fie in zadar. Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii. in special vom veghea asupra structurii bugetare si coerentei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit si asumat de Romania”, a spus premierul desemnat.

in privinta cheltuielilor, Ciolos a spus ca acestea vor fi redirectionate spre co-finantarea unor investitii competitive sprijinite si din fonduri europene, inclusiv in capital uman, instrumente financiare si infrastructura necesara.

„Expertiza europeana pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precadere in acest plan, urmarind sa simplificam si sa sporim atat cantitativ dar si calitativ absorbtia fondurilor europene, eliminarea cheltuielilor neproductive si ineficiente, cum ar fi cele cu anumite intreprinderi autonome de stat”, a spus premierul desemnat.

in ceea ce priveste veniturile, el a amintit ca exista un cod fiscal adoptat recent si se va urmari implementarea lui, acordand atentie crearii unui mediu cat mai propice pentru IMM-uri si pentru crearea de locuri de munca, mai ales in randul tinerilor.

Referitor la absortia findurilor europene, Ciolos a spus ca avem „mari restante” pentru perioada financiara 2007-2013 si se va incerca eliminarea acestora in masura in care este posibil.

„Romania mai are de absorbit 30% din alocarea financiara precedenta. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala, dar vom urmari sa finalizam implementarea a cat mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. in acelasi timp, tot in acest an, va trebui sa demaram cat mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale si de investitii, acordat Romaniei pentru perioada 2014-2020”, a spus Ciolos.

O provocare majora va fi indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania in Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeana, respectiv cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice, reforma in domeniul sanatatii, intre altele.

„O societate normala are nevoie de un sistem de sanatate functional, de un sistem de educatie solid, de identitate, toleranta si cultura. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare. Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului si statutului personalului medical in societate si pe reducerea migratiei acestora in strainatate. in educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatie spre crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa cadrele didactice. Toate aceste prioritati se incadreaza si in ancorarea puternica a Romaniei la agenda europeana si internationala”, le mai spus Ciolos parlamentarilor, el cerandu-le totodata sustinere pentru a le putea implementa la timp.

De asemenea, el a precizat ca masurile din programul de guvernare nu sunt „exhaustive” asa cum ar fi cele dintr-o platforma politica, deci poate suferi modificari.

„Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum ar avea un partid politic si asa cum se pregateste de obicei. De aceea, masurile incluse in proiectul nostru nu sunt exhaustive.Ramanem deschisi la idei noi si le vom cauta activ in perioada urmatoare. Intentionez apoi sa revenim catre dumneavoastra pana la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atat masurile deja incluse in program cat si idei noi, sub forma unor planuri de masuri pe fiecare domeniu prioritar in parte. Acest exercitiu devine cu atat mai necesar prin prisma corelarii cu definitivarea Bugetului 2016”, a conchis Ciolos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here