CE: Importante neajunsuri in eforturile pentru MCV. Amendamentele la Legea ANI – serios pas inapoi

0
703
ANI

ANICE arata in raportul dat publicitatii marti ca, in pofida unor progrese in anumite domenii, exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ca angajamentul politic este insuficient,

 iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi.

„Per total, in pofida progreselor inregistrate in anumite domenii, evaluarea Comisiei arata existenta unor neajunsuri importante in eforturile Romaniei de a realiza progrese in cadrul MCV. Romania nu demonstreaza un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reforma. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii”, se arata in raportul dat publicitatii marti.

Comisia Europeana (CE) cere Romaniei sa isi onoreze angajamentele prin gasirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atributiilor ANI care sa permita confiscarea averilor nejustificate.

Raportul arata, de asemenea, ca, dupa o perioada de incetinire a muncii la nivel parlamentar, Romania a recastigat impulsul reformelor in cel de-al doilea trimestru al anului 2010 si s-a angajat intr-o reforma legislativa majora odata cu aprobarea de catre Parlament a codurilor de procedura civila si penala, la 22 iunie.

„Pregatirile pentru intrarea in vigoare a celor patru noi coduri, in prezent programata pentru octombrie 2011, reprezinta o oportunitate semnificativa pentru o reforma completa a sistemului romanesc de justitie. Pentru a sustine acest proces de reforma, Comisia cere Romaniei sa nu renunte la genul de sprijin acordat de Parlament la adoptarea codurilor de procedura si sa extinda acest gen de vointa politica si in alte domenii”, se arata in raport.

In opinia CE, Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

„Desi sunt disponibile solutii pragmatice in multe cazuri, acestea adesea nu sunt luate, in timp ce exista initiative individuale ale magistratilor, asociatiilor profesionale si societatii civile, care incearca sa acopere aceste neajunsuri”, se mai arata in document. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here