Casa noua … casa veche?

0
822
casa-verde

casa-verdeStudiile de piata realizate de Promo Seconda, dezvoltatorul complexului imobiliar DaCasa Residence, arata ca românii prefera sa achizitioneze o locuinta noua in detrimentul uneia din piata second-hand; Doar 36% din cei care au raspuns,

anul acesta, la un sondaj realizat de Promo Seconda sunt inca interesati de achizitia unui apartament construit inainte de 1990.
Procentul este aproape egal atunci când vine vorba de achizitia unei locuinte noi la bloc sau a uneia la casa. Mai multe studii de piata realizate pe parcursul anului recent incheiat au oferit dezvoltatorilor imobiliari mai multa incredere in ceea ce priveste vânzarile de locuinte noi. Preferintele românilor s-au mentinut si in 2011 catre achizitia de apartamente finalizate in ultimii ani, chiar daca numarul de case vândute nu a fost mult diferit fata de 2010.
„Din informatiile obtinute anul trecut prin studiile realizate de companie se observa clar ca românii isi doresc in continuare o locuinta noua. Exista insa anumite piedici, precum creditarea, care stopeaza o mai buna vânzare a apartamentelor”, sustine Mauro Lufino, Directorul General al Promo Seconda, dezvoltatorul complexului imobiliar DaCasa Residence. Din primul sondaj realizat de companie anul acesta a reiesit ca 64% dintre respondenti sunt interesati sa achizitioneze o locuinta noua, construita dupa anul 2008, si doar 36% sunt dispusi sa cumpere un apartament vechi, ridicat inainte de anul 1990.
Cei mai multi (59%) dintre cei care au raspuns in 2012 la intrebarile Promo Seconda sustin ca ar fi dispusi sa plateasca maximum 55.000 de euro pentru o locuinta noua (2-3 camere). 27% isi permit sa achite intre 56.000 – 60.000 de euro pentru acelasi tip de apartament, in timp ce 11% dintre respondenti pot achita chiar 65.000 de euro si doar 3% „garanteaza” ca platesc 70.000 de euro pentru locuinta cu doua sau trei camere mult visata. „Am observat ca ne incadram perfect in ceea ce isi doresc viitorii si, de ce nu, potentialii nostri clienti. Preturile apartamentelor din cadrul DaCasa Residence incep de la 42.500 de euro si ajung la 70.000 de euro”, mai spune Mario Lufino.
Reprezentantul companei afirma, de asemenea, ca suprafetele apartamentelor se incadreaza intre 57 mp si 85 mp, iar locuintele de la parter dispun si de câte o gradina cuprinsa intre 14 si 91 mp. Sondajul mai arata ca procentele sunt aproape egale atunci când vine vorba de achizitia unei locuinte la bloc sau a uneia la casa. 52% dintre respondeti au spus ca isi doresc un apartament, iar 48% viseaza la o casa cu gradina. in cadul complexului DaCasa Residence, vilele dispuse central au o suprafata construita de 123 mp, iar cele dispuse lateral au o suprafata construita de 130 mp. Preturile imobilelor incep de la 91.500 de euro si ajung la 105.000 de euro La sondajul realizat in perioada 9 – 16 ianuarie 2012 au raspuns 992 de persoane cu vârste cuprinse intre 20 si 47 de ani, exclusiv din Bucuresti.

Diana Metiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here