Carturesti Carusel: o noua librarie Carturesti se deschide in centrul istoric al Bucurestiului

0
752

Joi, 12 februarie, de la ora 10:00, o cladire-monument din centrul istoric al Bucurestiului isi redeschide usile dupa un sfert de secol pentru a gazdui Carturesti Carusel. Prima calatorie in “Caruselul luminii” – cum a fost supranumit spatiul noii librarii – va fi marcata de la ora 20:00 de un concert Silent Strike si de proiecții video create de Dan Basu.

Situata pe strada Lipscani, la numarul 55, libraria se desfasoara pe sase niveluri insumand 1000mp. Carturesti Carusel este un experiment de locuire culturala a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectura, socializare si explorare artistica a inimii orasului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spatiu multimedia la subsol si o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj, libraria se pregateste sa spuna o noua poveste pe o strada cu o vibranta tradiție comerciala.

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat in posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni in 1903, iar in perioada comunista a fost confiscat si transformat in magazinul Familia. Dupa 1990, imobilul a fost recuperat si reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viața printr-o amenajare inovatoare, dar atenta la substanța istorica, semnata de biroul de arhitectura Square One.

„Ne-am structurat propunerea in jurul ideii de comunicare intre vechi si nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lasa loc jocului de lumini si umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasa si diafana a supantelor genereaza dinamica si adauga ritmicitatii si simetriei cladirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel in miscare.” au declarat reprezentantii Square One.

“Este in egala masura o destinație si un punct de plecare, inclusiv pentru noi. Cand intri in Carusel, dupa fireasca uimire provocata de calitațile acestei impresionante cladiri, nu iți vine sa te odihnesti, ci sa cauți, sa cotrobai, sa te lasi purtat de pasi in timp ce ideile curg. Nu avem cum sa nu profitam de toata energia asta, aici trebuie sa se intample ceva memorabil.” Daniel Voinea, Carturesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here