Cartofii si fructele s-au scumpit cel mai mult in luna ianuarie

0
982

Rata inflatiei a fost, in ianuarie, de 1,34% fata de ultima luna a anului trecut, dupa cresterea preturilor alimentelor si marfurilor nealimentare si o usoara scadere a tarifelor serviciilor, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in ianuarie fata de luna anterioara preturile marfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%.

In ceea ce priveste alimentele, cele mai mari majorari de pret au fost inregistrate la cartofi si fructe proaspete – 8,84%, respectiv 4,61%.

Preturile marfurilor nealimentare au fost influentate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, si a tigarilor, cu 3,56%.

Fata de ianuarie 2012 indicele preturilor de consum este mai mare cu 5,97%.

„Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (februarie 2012 – ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 – ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3,6%”, arata INS, intr-un comunicat.

Statistica nonteaza ca incepand cu ianuarie 2013 coeficientii de ponderare utilizati la calculul inflatiei sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2011 si ca se observa, comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare, insotita de o usoara scadere la marfurile nealimentare si servicii.

Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.

Inflatia a crescut in decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost putin sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.

Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.

„BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica”, au spus sursele citate.

De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, nici la lei si nici la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here