Capital Economics: Demisia premierului poate influenta deciziile investitorilor, insa nu va afecta PIB-ul

0
648

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta cresterea economica in lipsa unei solutii clare la situatia politica, insa avansul puternic al consumului face putin probabila o incetinire mai puternica a cresterii PIB, potrivit firmei britanice de consultanta Capital Economics.

„Principalul mod in care demisia premierului Ponta va afecta economia este daca temerile ca ar putea aduce instabilitate politica conduc la amanarea de decizii de investitii, din partea investitorilor locali sau a celor straini. Cresterea PIB ar putea fi afectata daca nu este o rezolvare la aceasta situatie. Astfel, in contextul in care consumul pare sa creasca rapid, as fi surprins sa vad o incetinire puternica a avansului PIB”, a declarat analistul Capital Economics William Jackson, citat de Mediafax.

Masurile de crestere a salariilor si reducere a TVA vor fi probabil continuate de catre un viitor guvern, intrucat sunt considerate populiste.

Pe piata financiara, anuntul demisiei a avut un impact limitat pina in prezent, a afirmat Jackson.

„intrucat Romania are o pozitie a contului curent oarecum in echilibru, leul este mai putin vulnerabil ca in trecut la intrari de capital mai reduse. De asemenea, situatia finantelor Guvernului este relativ sanatoasa. Nu ma astept ca leul sa se deprecieze semnificativ sau sa creasca puternic costurile de imprumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al Romaniei”, a spus el.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia Guvernului sau satisface cerintele oamenilor care au fost in strada, adaugand ca este nevoie de solutii rationale. Ponta a spus ca supararea cetatenilor nu trebuie sa degenereze in violenta stradala, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportuna solutie.

Ulterior, Ponta a anuntat ca va propune ca, pana la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apararii, Mircea Dusa, sa fie premier interimar.

Peste 25.000 de persoane au manifestat, marti seara, in Capitala, pentru a-si exprima revolta in legatura cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucuresti si pentru a cere demisia celor responsabili. in incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alti aproximativ 200 au fost raniti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here