Candidatul Fratilor Musulmani este noul presedinte al Egiptului

0
735
Alegeri-egipt

Alegeri-egiptCandidatul Fratilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost ales presedintele Egiptului, a anuntat duminica seara Comisia Electorala. Morsi a obtinut 13.230.131 de milioane de voturi fata de 12.347.380 de milioane inregistrate de rivalul sau, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a declarat Faruk Soltan.

Mohamed Morsi, un inginer in varsta de 60 de ani, licentiat al unei universitati americane, devine astfel primul islamist care preia conducerea celei mai populate tari din lumea araba.

Victoria lui Morsi a fost salutata cu o explozie de bucurie in piata Tahrir din Cairo, unde cateva de mii de sustinatori ai acestuia strigau „Allah akbar” (Allah este cel mai mare), lansau focuri de artificii si scandau „Jos puterea militara”.

Maresalul Hussein Tantawi, seful Consiliului suprem al fortelor armate (CSFA), instanta care conduce tara de la inlaturarea lui Mubarak, l-a felicitat pe noul presedinte, a anuntat televiziunea publica.

Rata de participare la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale egiptene din 16 si 17 iunie a fost de 51 la suta, potrivit lui Soltan, in crestere fata de primul tur din 23 si 24 mai, cand a fost de 46 la suta. La anuntul rezultatelor, deceptia era vizibila in tabara lui Shafiq, care nu a incetat sa proclame victoria candidatului sau pe baza rezultatelor provizorii in ultimele zile.

Mai multe dintre sustinatoarele sale au tipat, altele au plans, in timp ce barbatii si-au luat capul in maini, a constatat o jurnalista a AFP.

Responsabilul de comunicare in campania lui Shafiq, Ahmad Baraka, a refuzat sa comenteze aceasta infrangere. Liderul Partidului Justitie si Libertate (PLJ), vitrina politica a Fratilor Musulmani, Morsi a beneficiat in timpul campaniei de sustinerea unei imense retele de militanti ai fratiei, cea mai importanta si cea mai bine organizata dintre fortele politice ale tarii in afara de armata.

Desi dispune de legitimitate populara, viitorul presedinte va avea totusi o marja de manevra foarte redusa in fata Consiliului militar aflat la comanda tarii. 

Armata a recuperat puterea legislativa dupa dizolvarea, la jumatatea lui iunie, a Adunarii, controlata de islamisti, in urma unei hotarari care declara ilegal modul de scrutin. Armata a promis sa predea inainte de 30 iunie puterea executiva noului sef al statului ales in urma alegerilor prezidentiale.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here