Campionul lumii la sah ar putea fi un nevazator din Romania

0
746

Dacian Pribeanu, campionul national nevazator la sah, a gasit sustinere din partea unor angajati ai unei multinationale din Romania pentru a-si indeplini marele vis, acela de a ajunge campion mondial. Ei au gasit o metoda inedita de a strange banii necesari lui Dacian pentru a putea participa la Campionat: se intrec cu el la „jocul mintii”!

Astfel, incepand de astazi, pana pe 17 decembrie, in trei orase din Romania (Bucuresti, Brasov, Sibiu), va fi organizata o caravana cu simultane de sah, campionul nevazator urmand sa se intreaca in pioni, nebuni, regi si regine cu angajatii Computer Generated Solution (CGS) Romania. Astfel, suma platita de companie pentru fiecare inscriere a unui angajat in aceasta competitie de simultane de sah va fi donata Organizaţiei pentru Promovarea Educaţionala a Nevazatorilor (OPEN), sprijinind astfel persoanele cu deficienţa de vedere ce aspira la performante prin educaţie, cultura si sport, si implicit pe Dacian Pribeanu.

Caravana face parte dintr-un proiect mai amplu, „Open Mind is never blind”, prin care Asociatia OPEN si CGS Romania isi propun sa puna in evidenta o activitate sportiva care poate fi disputata „de la egal la egal” intre persoane cu si fara deficiente de vedere.

Caravana simultanelor de sah incepe pe 14 decembrie, la Bucuresti, continua la Brasov, pe 16 decembrie si se incheie la Sibiu, pe 17 decembrie.
Povestea din spatele povestii

Dacian Pribeanu detine 12 titluri de campion national la sah si s-a clasat pe locul 4 la Campionatele Mondiale de Șah in anii 2003 si 2006. isi doreste insa cu toata inima si determinarea sa ajunga numarul 1 in lume, pentru a putea da curaj si speranta tuturor celor aflati in situatia lui. Pentru a arata ca o minte stralucita vede dincolo de intuneric. Dar, pentru a trece si dincolo de barierele materiale care il impiedicau sa participe la competitia mondiala, a trebuit sa caute sprijin financiar in zona privata. Asa l-a cunoscut pe Vladimir Sterescu, manager general al CGS Romania, alaturi de care a gandit si pus pe picioare proiectul „Open Mind is never blind”.

„Unul dintre cele mai mari obiective personale este acela de a ajunge pe podiumul mondial de sah, in cadrul competitiilor dedicate sportivilor cu deficiente vizuale. (…) Am cautat sa cer sprijinul unor mari corporatii, care pot intoarce din profitul obtinut, sprijinind cauze sociale, culturale si sportive. Asa am ajuns sa il intalnesc pe Vladimir Sterescu, manager general al CGS Romania, iar ideea de a provoca CGS la simultanul de sah ii apartine. Poate s-a gandit la responsabilitatea corporatista, poate s-a gandit la puterea exemplului personal, cert este ca a avut viziune. Ideea mi se pare extraordinara. in acest fel cred ca am primit sansa, la randul meu, sa transmit angajatilor CGS prezenti la simultan povestea mea, care ar putea inspira”, a spus Dacian Pribeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here